Ik Van Linux

Linux Bekendheid


Als Linux dan zo leuk en zo goed is, waarom wordt dat andere systeem dan zo veel vaker gebruikt? Ik bedoel, je kunt geen computer kopen of je vindt er een versie van raampjes op. Je moet echt goed zoeken wil je een computer vinden die op Linux draait.
Daar zijn een aantal redenen voor te verzinnen. Ik zal er hier een aantal opnoemen.

 • Linux is moeilijk te installeren
  Onzin. Dat was in het verleden misschien wel zo, maar tegenwoordig zijn de meeste Linux distributies erg gemakkelijk te installeren via een grafische installatie procedure. Ik durf zelfs te zeggen dat Linux vaak gemakkelijker installeert dan Windows.
 • Linux ondersteunt niet alle hardware
  Ook dit is over het algemeen een ding uit het verleden. Dat werd voornamelijk veroorzaakt door de hardware fabrikanten die de informatie over hun hardware niet loslieten. Tegenwoordig wordt de meeste hardware goed ondersteund.
 • Linux is lastig in het gebruik
  Dat is een veel gehoord misverstand. De meeste mensen associëren Linux nog steeds met de command line interface. Maar als je niet wilt hoef je zelden of nooit naar de command line terug te keren.
  Dat betekent echter niet dat de command line overbodig geworden is. Als je eenmaal een beetje de weg kent op de command line dan kun je hele interessante dingen doen, die je met Windows nooit zou kunnen.
 • Onbekend maakt onbemind
  Dat is zeker waar. De meeste mensen vinden het allemaal wel best zoals het is. Waarom zou je iets nieuws leren als het oude ook nog werkt.
 • Linux is gratis
  Dit is misschien tegelijk het grootste voordeel en het grootste nadeel van Linux. Een handelaar kan namelijk meer verdienen aan de verkoop van een Windows en een Office licentie dan aan een Linux installatie. Want al zou hij daar 300% winst op maken, dan is dat nog steeds niets.
  Dus als je een handelaar vraagt wat is beter, Linux of Windows, dan denk ik dat je wel kunt verzinnen wat zijn antwoord zal zijn.
 • Microsoft invloed
  Niemand durft dit natuurlijk hardop uit te spreken. Maar het is een publiek geheim dat de invloed van Microsoft op de industrie erg groot is. Ze pushen de computer producenten om Windows mee te leveren. Vaak wordt er tegelijk een hoop bloat ware meegeleverd, waar de fabrikant indirect ook nog wat centen aan kan verdienen. BLoat ware is software die het maar een bepaalde tijd doet en vaak erg lastig te verwijderen is. Veel mensen gaan dan maar over tot de aanschaf van een licentie, niet wetende dat er vaak uitstekende gratis alternatieven zijn.
 • Grote diversiteit
  Een ander groot nadeel van Linux is dat er zo veel verschillende versies van zijn. Distributies noemen ze dat. Niet alleen zijn er letterlijk honderden distributies, maar daar bovenop zijn er nog eens tientallen verschillende desktop omgevingen waar je uit kunt/moet kiezen. Dat maakt het kiezen er dus niet gemakkelijker op.
  Dat is niet alleen voor jou als individu lastig, maar ook voor een fabrikant is het moeilijk om een voorgeïnstalleerde versie van Linux met een nieuwe computer te leveren. De kans dat het juist die versie is die jouw voorkeur verdient is dan natuurlijk zeer klein.
 • Drug dealers
  Microsoft handelt vaak net als een drugs dealers. Ze geven hun producenten gratis weg aan scholen, in de hoop dat de leerlingen verslaafd raken aan de Microsoft producten, die ze later in hun carrière duur zullen moeten kopen.
  Het is ondenkbaar dat Linux op die manier kan werken, want het is gratis.

Ik Kan Niet Omschakelen


Vaak zijn er redenen aan te voeren waarom je niet om zou kunnen schakelen op Linux. Sommige van die redenen hebben een historische oorzaak. En dat kan het omschakelen inderdaad best bemoeilijken. Maar als je 95% van je werk met Linux kunt doen, en slechts 5% niet, dan zijn er alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld met Virtualbox Windows draaien op je Linux machine, speciaal voor die 5% van de taken die je niet onder Linux kunt doen.

 • Linux is niet compatibel
  Dit is een veel gehoorde opmerking. Men is vaak bang dat oude bestanden en bestanden van collega's en andere kennissen niet meer uitwisselbaar zouden zijn. Maar tegenwoordig is dat ook grotendeels achterhaald.
  Het is overigens een groot misverstand dat Linux niet compatibel is met Microsoft. Het is juist andersom. Linux is een groot voorvechter voor het gebruik van internationale standaarden. Terwijl Microsoft er alles aan doet om de standaarden te ontwijken en te saboteren, zodat ze je steviger aan zich kunnen binden.
 • Niet alle software draait op Linux
  Dat is helaas waar. Maar dat is geen fout van Linux, dat is meer de laksheid van de maker van de betreffende software. Die heeft namelijk nog niet door dat Linux steeds belangrijker gaat worden. Gelukkig zijn er vaak behoorlijk goede alternatieven te vinden voor de ontbrekende software.
  Het is bij veel mensen ook een misverstand dat ze aan Linux software niets kunnen verdienen. Het is wel degelijk mogelijk om betaalde software te schrijven voor Linux.
  Er doen ook geruchten de ronde dat sommige grote software fabrikanten Linux vaak links laten liggen omdat ze anders de steun van de concurrent van Linux dreigen te verliezen. En zonder die steun is het moeilijker om de software te ontwikkelen.
  En Microsoft zelf weigert natuurlijk om software te schrijven voor hun grootste concurrent. Als Microsoft Office beschikbaar zou zijn voor Linux, waarom zou je dan nog steeds Microsoft Windows blijven gebruiken?
 • Er draaien geen games op Linux
  Hier kan ik je niet echt helpen, want ik ben geen gamer. Ik heb me echter laten vertellen dat er inderdaad steeds meer games naar Linux worden geport.
  Steam blijkt ook een populair spelletjes platform te zijn, waar spelen met grote namen op draaien. En Steam is ook geporteerd naar Linux.
  Maar nogmaals, ik ben geen gamer, dus ik kan hier niet veel meer over zeggen.
 • Vendor Lockin
  Als je eenmaal nogal wat applicaties gebouwd hebt rondom Excel, met macro's en VBA scriptjes, dan hebben ze je mooi te pakken. Want als je dan wilt switchen dan zul je al die zelf gemaakte applicaties moeten gaan vertalen naar LibreOffice.
  Het kan wel, maar het kost je een hoop werk natuurlijk. Maar gelukkig kun je daar al mee beginnen terwijl je nog even met Windows door blijft werken, want LibreOffice draait ook onder Windows.
 • Verkeerde software keuze
  Ik weet niet of het nog zo is, maar in het verleden bestond er een web-based systeem, Magister genaamd, waar ouders op in konden loggen om te zien hoe hun kinderen presteerden op school. Dat web-based systeem kon echter alleen bezocht worden met Internet Explorer omdat het gebruik maakte van Microsoft's eigen standaard Silverlight. Niet omdat andere browsers slecht zijn, maar gewoon omdat Microsoft Silverlight expres ontworpen heeft om alle concurrenten buiten spel te zetten. En de scholen zijn gewoon te dom om te zeggen dat ze geen Silverlight applicatie willen. Of ze zijn door Microsoft gepusht om Silverlight te gebruiken, dat zou me ook niet verbazen.
  Nog een mooi voorbeeld van verkeerde software keuze. Vaak kunnen bedrijven ook niet omschakelen naar iets anders, zelfs niet naar een nieuwere versie van Windows, omdat hun web-based applicaties alleen maar onder Internet Explorer 6 blijken te werken.