Ik Van Linux

Welke Linux Versie Is Het Beste?


Het antwoord hierop is gemakkelijk zat. Vraag het aan 100 verschillende Linux gebruikers en je krijgt waarschijnlijk 30 verschillende antwoorden. Daarom zal ik het je niet al te moeilijk maken door de keuze te beperken tussen drie smaken.

Wat is nou eigenlijk het grote verschil tussen de verschillende Linux smaken? Om dat te kunnen beantwoorden moet je weten wat een Linux distributie eigenlijk is.
Elke Linux distributie maakt gebruik van dezelfde Linux kernel (kernel is Engels voor pit, zoals de pit van een vrucht). Die kernel is de schakel tussen je computer hardware en je software. Er zitten overigens wel kleine verschillen in die kernels onderling. Niet iedere Linux maakt bijvoorbeeld gebruik van de meest recentelijk kernel.
Je zou ook kunnen kiezen voor een Unix systeem. In de praktijk zul je namelijk weinig verschil merken tussen Linux en Unix. Beide systemen gebruiken voor bijna 99% dezelfde software.
Het grootste verschil tussen de verschillende Linux distributies is te vinden in het beheer van de software pakketten. Via pakket beheer kun je op eenvoudige wijze programma's installeren. Programma's die op die manier geïnstalleerd zijn worden ook nog automatisch ge-update door de auto update functie van het pakket beheer programma.

Het grootste verschil is dus te vinden in het pakket beheer. Beheerders van elke Linux distributie bepalen welke programma's en welke versies van programma's in het pakket systeem worden opgenomen. Sommige distributies gaan voor stabiliteit, andere gaan voor zoveel mogelijk recente programma's.
Dus als een distributie voor stabiliteit gaat zul je niet gemakkelijk de meest recente versies van een programma vinden. Recente versies zijn vaak nog niet voldoende uitgetest en hebben hun stabiliteit dus nog niet kunnen bewijzen.

Dit betekent niet dat je geen andere programma's kunt installeren dan de programma's die in het pakket systeem zijn ondergebracht. Er zijn verschillende manieren om software buiten het pakketbeheer systeem te installeren. Maar meestal is dat wel handwerk.

Een ander groot verschil tussen de verschillende Linuxen is de hoeveelheid hardware die ze ondersteunen. De kernel bepaalt in grote mate welke hardware er ondersteund wordt. Maar daarnaast kunnen er ook nog losse kernel modules worden toegevoegd om meer exotisch hardware toe te kunnen gebruiken.
Sommige Linux versies proberen kost wat kost zoveel mogelijk hardware te ondersteunen. Anderen gaan voor stabiliteit en ondersteunen alleen de hardware waarvan ze zeker weten dat het goed werkt. Weer anderen gaan voor principes. Als de hardware drivers niet open source zijn dan willen ze die niet. Als je zo'n driver dan toch nodig hebt voor jouw computer dan is dat dus gewoon een kwestie van jammer dan. Of het wordt weer handwerk.

Daarom is het voor de gemiddelde beginner het beste een Linux distributie te kiezen die voor gebruikersgemak gaat, in plaats van voor stabiliteit en principes.

Ubuntu


Ubuntu Ubuntu heeft zich de laatste jaren opgewerkt tot een heel gebruikersvriendelijke Linux. Daar zijn volgens mij drie niet onbelangrijke redenen voor te verzinnen. Installeren is een fluitje van een cent. Er is een ruime keuze aan recente software die heel gemakkelijk te installeren is. En ook niet onbelangrijk, Ubuntu herkent heel veel hardware. Dit vergemakkelijkt het installeren.
Verder komt er elk half jaar een nieuwe versie van Ubuntu uit, waardoor de meeste programma's heel recent zijn. Iedere versie wordt anderhalf jaar lang van veiligheidsupdates voorzien.
Om de zoveel tijd verschijnt er ook een zogenaamde LTS versie (Long Term Support). Die versies zijn stabieler en worden langer van updates voorzien.

Omdat Canonical, de firma achter Ubuntu, zo hard aan de weg timmert is Ubuntu in korte tijd uitgegroeid tot een van de meest populaire Linux distributies. Met als grootste voordeel de laagdrempelige instap.

Ondanks dat Ubuntu op zich een redelijke recente Linux distributie is wil dat niet zeggen dat hij helemaal nieuw en onervaren is. Ubuntu is namelijk gebaseerd op Debian, wat Ubuntu een zeer stabiele basis geeft.

Ubuntu heeft een tijdje lang wel een min puntje gehad. Ze probeerden de zogenaamde Unitiy desktop er doorheen te drukken, eigenlijk net als Windows 8 de tegeltjes interface aan je wil opdringen. De Unity desktop was eerst in het leven geroepen voor netbookjes, die maar een zeer beperkt scherm oppervlak hebben. Later werd Unity verder ontwikkeld met het oog op mobile apparaten.
Ubuntu heeft veel weerstand ondervonden tegen hun Unity desktop. Heel veel mensen, waaronder ik zelf, zijn daarom naar een alternatief gaan zoeken. Gelukkig heeft Ubuntu de handdoek in de ring gegooit en is weer overgestapt op de meer gangbare desktop omgeveing, Gnome 3. Maar dat betekent nog niet dat ik terug zal gaan naar Ubuntu.

Linux Mint


Linux Mint Linux Mint is een afgeleide van Ubuntu, dus indirect ook een afgeleide versie van Debian. Deze distributie is standaard voorzien van meerdere media codecs waardoor hij beter geschikt is als multimedia besturingssysteem. Linux Mint is inmiddels populairder geworden dan Ubuntu zelf. Het installatiegemak is wellicht een van de redenen daarvoor. Maar niet onbelangrijk, het feit dat Linux Mint niet zo eigenwijs een nieuwe desktop omgeving aan zijn gebruikers wil opdringen is een groot pluspunt.
Ook Linux Mint heeft een verschijningsfrequentie van twee maal per jaar. De releases zijn echter gebaseerd op die van Ubuntu. Het is daarom niet verwonderlijk dat de release data een of twee maanden achter lopen op die van Ubuntu zelf. Je zult dus ietsje langer geduld moeten hebben als je nieuwere software wilt hebben.
Omdat Linux Mint gebaseerd is op Ubuntu kent ook Linux Mint eens in de zoveel tijd een LTS versie.

OpenSuse


openSuse Ook dit is een heel gebruiksvriendelijke Linux, zowel bij installatie als tijdens het dagelijks gebruik. Bij installatie kun je kiezen welke desktop manager je wilt gebruiken. Alle instellingen en het beheren van alle programma's gebeurt met het programma yast2, waarin alle instellingen overzichtelijk zijn gerangschikt.

OpenSuse als operating systeem gaat al enkele jaartjes mee, in tegenstelling tot Ubuntu. Sinds 2004 wordt OpenSuse gesponsord door Novell maar ondanks dat wordt OpenSuse onderhouden door de open source gemeenschap.
Eigenlijk ben je als OpenSuse gebruiker proefkonijn voor de betaalde versie van het Suse operating systeem, wat op zich een hele mooie manier is om aan veel beta testers te komen.

Andere Smaken Linux


Het is absoluut ondoenlijk om alle Linux versies hier op te noemen, het zijn er simpelweg te veel. Maar gelukkig doen anderen dat voor ons. Op de website van Distrowatch kun je ze allemaal terug vinden.

Hulp Bij Installatie


Pjotr heeft er zijn hobby van gemaakt om zo veel mogelijk informatie over zijn geliefde besturingssystemen op zijn website te verzamelen. Hij houdt die web pagina ook heel netjes bij. Steeds als er een nieuwe versie van een bepaalde distributie verschijnt heeft hij zijn verhaal daar al op aangepast.
Ik verwijs je daarom graag naar zijn web stek, dat scheelt mij een hoop uitzoek en type werk :-)

Ik zelf raadpleeg zijn site ook regelmatig om de laatste nieuwe kunstjes van het installeer en configureer vak bij te leren.