Ik Van Linux

Welke Desktop Is Het Beste?


Tja, ook dat is weer een kwestie van smaak. Iedereen heeft hier ook weer zijn eigen mening over. Maar gelukkig kun je als Linux gebruiker zelf kiezen welke desktop omgeving je wilt gebruiken. Dat gaat je bij de raampjes concurrent mooi niet lukken, als die tegeltjes leuk vindt zul jij er ook aan moeten geloven.

Het is ondoenlijk om alle eigenschappen van alle bestaande desktop omgevingen hier op te gaan noemen. Daarom beperk ik me tot de eigenschappen van de meest gebruikte desktop omgevingen.

Even een kleine opmerking vooraf. De schermafbeeldingen van de verschillende desktop omgevingen in de beschrijvingen hieronder zijn slechts ter illustratie. Laat je bij de keuze voor een desktop omgeving niet leiden door de gebruikte achtergronden, kleuren of andere uiterlijke eigenschappen in deze voorbeelden. Al die zaken zijn namelijk vrijwel onbeperkt aanpasbaar aan je eigen voorkeuren.
Je kunt op de afbeeldingen klikken om deze in het originele formaat te bekijken.

Gnome 2


Gnome 2 desktop in OpenSuse Helaas, mijn lievelingsdesktop wordt niet meer onderhouden. De wijze mannen en vrouwen van het Gnome ontwikkelteam hebben besloten om het roer om te gooien en verder te gaan met Gnome 3. Bij de moderne Linux distributies kun je veelal niet meer kiezen voor de Gnome 2 desktop.
Maar gelukkig zijn er meer mensen die mijn mening delen en die hebben het oude Gnome 2 project weer nieuw leven ingeblazen en zijn verder gegaan onder de naam Mate desktop (zie verderop).

Gnome 3


Gnome 3 desktop Gnome 3 is, zoals gezegd, de opvolger van het Gnome 2 project. Helaas is niet elke verandering echter een verbetering. Veel dingen die in Gnome 2 gewoon werkten werden er onherroepelijk uitgesloopt. Andere dingen die je in Gnome 2 heel intuïtief deed zijn in Gnome 3 haast onmogelijk geworden. Sterker nog, de intuïtieve dingen uit Gnome 2 worden in de verschillende subversies van Gnome 3 steeds weer gewijzigd en onnodig ingewikkeld gemaakt.
Zo kun je bij Gnome 2 rechts klikken op een item in een van de taakbalken (die overigens panels heten). Dan kon je de eigenschappen van zo'n item aanpassen of zo'n item verplaatsen naar elke gewenste plek op het panel. Bij Gnome 3 is dat elke keer weer een andere toets combinatie die je vast moet houden voordat je er met de muis op klikt. Ook kun je de items niet meer op elke willekeurige plaats op het panel plaatsen. Je keuze is beperkt tussen uiterst links, midden en uiterst rechts.
En zo zijn er nog veel meer dingen die steeds verder achteruit gaan. Hierdoor hebben ze een hoop mensen weg gejaagd van de Gnome desktop, helaas. Maar gelukkig heb je bij Linux keuze genoeg voor andere desktop omgevingen.

Unity


Unity desktop in Ubuntu Standaard komt Ubuntu met de Unity desktop. Deze desktop is oorspronkelijk gemaakt voor netbookjes, die wat minder schermruimte hadden. Het menu van de Unity interface staat standaard links in het scherm, waardoor er minder schermruimte in de hoogte verloren ging op die kleine schermpjes.
Inmiddels is de Unity interface volwassener geworden en heeft Ubuntu besloten om de Unity interface als standaard desktop te gaan gebruiken. Dit met het oog op mobile telefoons en tablets, zodat ook daar de zelfde interface aan de gebruiker gepresenteerd kan worden. Eigenlijk probeert Ubuntu dus het zelfde te doen als Microsoft met Windows 8. Ze proberen de gebruiker een interface te bieden die over meerdere apparaten het zelfde is.
Persoonlijk deel ik die visie niet. Ubuntu heeft nog heel wat werk te verzetten voordat ze Android van de troon gaan stoten. Of het er ooit van komt dat mobiele telefoons met Ubuntu als besturingssysteem breed in de markt verkrijgbaar zullen zijn is nog maar de vraag. Dus wat heeft zo'n uniforme gebruikers interface dan voor zin?

De leercurve, als je van een ander besturingssysteem of andere desktop af komt, is behoorlijk stijl. Dat komt met name door de menustructuur van Unity. Verder ben je beperkt tot het gebruik van Ubuntu als je de Unity desktop zou willen gebruiken. Andere distributies kennen de Unity desktop namelijk niet.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat ik persoonlijk minder gecharmeerd ben van de Unity interface. Sterker nog ik ben helemaal niet blij met de manier waarop de Unity interface dus eigenlijk wordt opgedrongen aan de trouwe Ubuntu gebruikers. Je kunt wel een andere desktop omgeving installeren op je Ubuntu machine, maar dat vergt weer extra werk.
Dat alles is waarschijnlijk een van de redenen waarom Linux Mint zo sterk gegroeid is de laatste tijd. Heel veel mensen willen gewoon hun oude vertrouwde Gnome desktop blijven gebruiken.

XFCE


Xfce desktop in Linux Mint De Xfce desktop (spreek uit X-face) was oorspronkelijk bedoeld als licht gewicht desktop voor de minder krachtige computers. Het doel was om dat soort computers een grafisch schil te geven die goed bruikbaar moest zijn. Inmiddels is Xfce echter uitgegroeid tot een volwaardige desktop omgeving, waarmee oudere computers die wat minder RAM geheugen te verteren hebben nog goed mee overweg kunnen.
De meeste Linux distributies hebben de mogelijkheid om te kiezen voor de Xfce omgeving. Xubuntu is er daar een van, maar ook voor Linux Mint en OpenSuse is een Xfce versie beschikbaar.

LXDE


LXDE desktop van Lubuntu LXDE is ook een lichtgewicht desktop, speciaal bedoeld voor minder krachtige computers. Vergeleken met Gnome of KDE zijn de hardware eisen een heel stuk lager. Verder is LXDE sneller dan Xfce, maar heeft het minder ingebouwde features.
Lubuntu komt standaard met een LXDE desktop versie, Lubuntu. Dan mag je 3 keer raden waar de L van Lubuntu vandaan komt.

Dus als je Linux wilt draaien op een hele oude machine met zeer weinig geheugen dan is LXDE wellicht de beste keuze. Tenminste als je het zaakje soepel wilt laten draaien.

Mate


Mate desktop van Linux Mint Gnome 2 is altijd mijn favoriete desktop omgeving geweest. Hij is compleet en gemakkelijk naar eigen smaak in te richten. Helaas is de ontwikkeling van Gnome 2 gestaakt. Het ontwikkelteam is verder gegaan met Gnome 3. Maar helaas is niet elke verandering noodzakelijkerwijs een verbetering. Er is veel kritiek op de weg die het Gnome 3 project is ingeslagen.
Gelukkig zijn er meer mensen die Gnome 2 een warm hart toe dragen. Zij hebben Gnome 2 geforkt (afgesplitst) en hebben het de Spaanse naam Mate gegeven (spreek uit "Mattee").

Linux Mint is bijvoorbeeld verkrijgbaar in een versie waar Mate de standaard desktop omgeving is.

Cinnamon


Cinnamon desktop van Linux Mint De ontwikkelaars van Linux Mint waren niet blij toen het Gnome 2 project ophield te bestaan, ten gunste van het Gnome 3 project. Ze hadden minder controle over de richting die Gnome 3 op ging. Daarom zijn ze een eigen ontwikkeling gestart van het Gnome 3 project (een fork heet dat, ofwel in goed Nederlands een afsplitsing).
Dus waar Mate een afgeleide is van Gnome 2, is Cinnamon een afgeleide van Gnome 3. Welke van die twee desktops je wilt gebruiken onder Linux Mint is puur een kwestie van smaak. Ik gebruik de Cinnamon desktop nu al enkele jaren naar volle tevredenheid.

KDE


KDE desktop van OpenSuse De KDE desktop kan zich verheugen op een hele grote groep enthousiaste gebruikers. Het is een zeer uitgebreide desktop, die al tientallen jaren een vaste klanten kring heeft. Vooral bij OpenSuse gebruikers is de KDE desktop zeer populair. Maar ook Kubuntu maakt gebruik van de KDE desktop (vandaar de K), en ook Linux Mint heeft een KDE versie.
KDE is zeer compleet en is daarmee ook een iets zwaardere desktop. Maar dan heb je ook wat! Want KDE komt met een hele eigen set aan programma's, die meestal ook met de letter K beginnen. Zoals: Kmail, Kopete (berichten), Kget (download manager), Kaddresbook, Kontact, Konqueror (web browser) en nog heel veel meer.

Waar bovenstaande desktop managers veelal op elkaar lijken (met uitzondering van Unity) is KDE misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. KDE doet veel dingen net even anders. Ik zelf ben meer een Gnome fan. Maar dat is weer een kwestie van smaak, want KDE is zeker geen slechte keuze.

Je kunt doorgaans ook de speciaal voor KDE geschreven programma's, zoals de uitstekende tekst verwerker Kate (voor programmeurs), ook onder een van de andere desktop managers installeren. Maar daarvoor moeten dan wel behoorlijk wat extra libraries mee geïnstalleerd worden. Gelukkig gebeurt dat allemaal wel automatisch.