Internet & Applicaties

Wetransfer


Dit keer een kort onderwerp. Met Wetransfer kun je namelijk echt heel simpel bestanden versturen tot een grootte maximum van 2 Giga Bytes per keer, naar maximaal 20 ontvangers tegelijk. Het handige aan deze service is dat je je niet hoeft aan te melden bij de dienst. Je hoeft dus geen inlog gegevens te onthouden.

Bij het versturen van grote bestanden loop je steeds tegen de limieten van de mailbox van de ontvanger(s) aan. In het gunstigste geval kun je daar doorgaans zo'n 25 Mega Bytes in kwijt, maar er zijn nog steeds internet aanbieders die in de vorige eeuw leven en niet meer dan een paar MB toestaan. Ook het versturen van bestanden met het .exe achtervoegsel wil vaak niet lukken uit vrees voor virussen.
Speciaal voor dit soort bestanden is de Wetransfer dienst heel erg handig.

Ik heb al eerder een verhaaltje geschreven over Dropbox waar ook grote bestanden mee verstuurd kunnen worden. Maar Wetransfer doet het net even iets anders.
Stel je wilt een bestand ter grootte van 1 Giga Bytes versturen en je Dropbox zit al ver vol, dan gaat het versturen van zo'n groot bestand mooi niet meer lukken. Ook moet je bij Dropbox zelf in de gaten houden wanneer het grote bestand weer uit je Dropbox verwijderd mag worden, om op die manier weer plaats te maken voor andere bestanden.

Wetransfer is onafhankelijk van Dropbox. Dus ook al zit je hele Dropbox vol, dan nog kun je per keer dat je de dienst gebruikt tot 2 Giga Bytes versturen.
Ook hoef je zelf het grote bestand niet meer weg te gooien, de tegenpartij heeft gewoon twee weken de tijd om het bestand binnen te hengelen. Daarna wordt het bestand automatisch gewist op het internet.

Het mooiste aan Wetransfer is dat het heel simpel werkt. Gelukkig hebben ze de dienst niet volgepropt met functies die toch niemand gebruikt en die alleen maar verwarring scheppen.
En nog mooier, het werkt nog allemaal in het Nederlands ook!

Een Kind Kan De Was Doen


wetransfer invoerscherm Als je surft naar www.wetransfer.com dan krijg je het hiernaast staande invulschermpje te zien. De rest van het scherm wordt gevuld door reclame, waarmee de dienst betaald wordt. Die reclame is af en toe misschien een beetje irritant, maar gelukkig hoeven we daar niet continue tegenaan te blijven kijken.
Reclame voor Wetransfer plus mag je gewoon weg klikken of negeren, want we willen gewoon de gratis versie gebruiken.

In het bovenste invoerveld kun je op het plusje klikken om een bestand toe te voegen wat verstuurd moet worden. Je krijgt dan een scherm te zien waarmee je een bestand kunt uitkiezen op je computer.
Door nog eens op het plusje te klikken kun je nog meer bestanden toevoegen aan de verzendlijst. Een eenmaal toegevoegd bestand kun je ook weer uit de lijst verwijderen door op het kruisje naast een eenmaal gekozen bestand te klikken. Meerdere bestanden worden automatisch ingepakt in een ZIP bestand. Zo kun je tot maximaal 2 Giga bytes per keer uploaden. Bedenk echter wel dat het versturen van 2 Giga Bytes enkele uurtjes in beslag zal nemen op de meeste huis-tuin- en keuken internet verbindingen.

In het tweede invoerveld kun je tot maximaal 20 email adressen invoeren, die door spaties van elkaar gescheiden moeten worden. De geadresseerden krijgen straks een emailtje waarin een link staat waarmee ze het grote bestand kunnen downloaden.

Het volgende invoerveld is bedoeld voor je eigen email adres. Jij krijgt namelijk zelf minstens twee bevestigingsmailtjes, een waarin staat dat het bestand goed is verstuurd naar de cloud, en een per ontvanger die het bestand juist heeft binnen gehaald.
Je hoeft niet bang te zijn om hier je e-mail adres in te vullen. Ik heb nog nooit een ongevraagd mailtje van Wetransfer ontvangen.

Het onderste veld is bestemd voor een klein verhaaltje waarin je een berichtje kunt typen wat bij het mailtje aan de geadresseerden wordt gestuurd. Daarin kun je zetten wat je wilt, maar de bedoeling is natuurlijk dat je een beschrijving geeft over wat je aan het versturen bent.

Zodra je alle velden hebt ingevuld kun je op Transfer drukken, waarmee je het verzenden van het grote bestand start.

Tijdens de download zul je een cirkel zien die langzaam maar zeker tot 100% gevuld gaat worden. Het duurt natuurlijk een tijdje voordat je bestand geüpload is, vooral als het een erg groot bestand betreft. Je moet Wetransfer dus wel de tijd gunnen om je bestand helemaal te versturen. Dat is nu eenmaal de beperking van de asymmetrische aard van de meeste internet verbindingen. Upload snelheden zijn vaak slechts een fractie van de maximaal mogelijke download snelheden.
Helaas biedt Wetransfer geen mogelijkheid om de upload te onderbreken en de volgende dag bijvoorbeeld verder te gaan. Je moet dus geen groot bestand gaan versturen net voordat je naar bed wilt gaan, of je moet de computer aan willen laten staan.
Pas als het bestand helemaal is geüpload krijgen alle geadresseerden je mailtje met daarin de download link. Ook jij krijgt een mailtje waarin staat dat het bestand goed door Wetransfer is ontvangen.

Zodra een van de geadresseerden het bestand binnen gehaald heeft door op de link van de mail te klikken krijg jij nog een bevestiging waarin staat dat de geadresseerde het bestand binnen heeft.

Dat is alles!

Ten Slotte


Wetransfer is niet de enige grote bestanden verstuur dienst op het web. Het is wel de gemakkelijkste die ik heb kunnen vinden. De meeste anderen hebben beperkingen die ik bij Wetransfer niet ben tegen gekomen. Zoals, niet in het Nederlands, aanmeld plicht en geringere bestands grootte bij de gratis versie van de diensten.

Dropbox heeft wel een klein voordeeltje wat Wetransfer moet missen. Bij Dropbox hoef je namelijk niet perse het hele bestand in een keer te uploaden. Als het tijd is om de computer uit te schakelen kun je dat bij Dropbox gewoon ongestraft doen. Zodra de computer opnieuw wordt gestart gaat de upload gewoon verder waar deze gebleven is.
Bij Wetransfer moet je de computer aan laten staan totdat de upload klaar is. Vooral bij hele grote bestanden, die uren uploadtijd in beslag nemen kan dat een vervelend bijverschijnsel zijn.

De meeste moderne e-mail programma's weigeren om automatisch alle plaatjes die bij een mail zitten weer te geven. Dit doen ze om jouw privacy te beschermen. Als je de mails, die Wetransfer naar je stuurt, goed wilt bekijken zul je je mail programma de opdracht moeten geven om de plaatjes wel weer te geven.