Internet & Applicaties

Tien Goede Redenen Om Gmail Te Gebruiken


De Google mail dienst Gmail is sinds zijn oprichting, begin 2004, uitgegroeid tot een uitstekende mail service. Ik ben Gmail steeds intensiever gaan gebruiken, ondanks het feit dat ik een eigen domeinnaam heb, inclusief de daarbij horende oneindige voorraad aan email adressen en mailboxen. Op deze pagina noem ik 10 redenen waarom ik denk dat overstappen op Gmail een goede keuze is.
De tien genoemde redenen wegen waarschijnlijk niet bij iedereen even zwaar. Het is daarom moeilijk om de 10 redenen te sorteren op belangrijkheid, daarom staan ze hier gewoon in een willekeurige volgorde. Het is zeker de moeite waard om ze allemaal door te nemen.

1. Je Kunt Overal Bij Je E-mail


... inclusief je hele e-mail archief. En dan bedoel ik ook echt overal. Op je laptop met je favoriete e-mail programma. Op alle besturingssystemen op je meervoudig opstartbare desktop computer. Op je mobiele telefoon. Op je tablet of netbook. En via een beveiligde webpagina, bijvoorbeeld in een internet café.
Vooral die laatste doet niet onder voor een echt e-mail programma.

Mail, verzonden via een van de boven genoemde methoden, is weer gewoon terug te lezen op elk ander apparaat. Zo heb je altijd en overal de gehele correspondentie bij de hand.

2. Een Beveiligde Verbindingen


De meeste internet aanbieders ondersteunen beveiligde webmail waarmee je op vreemde netwerken toch veilig je mail kunt bekijken. Het aantal aanbieders dat ook een beveiligde verbinding naar je normale postbus ondersteunt is waarschijnlijk op een hand te tellen. Gmail ondersteunt uitsluitend beveiligde verbindingen, daar is veiligheid dus de standaard.

Wat is dan de meerwaarde daarvan? Op de eerste plaats kan niemand je mail en wachtwoord afluisteren als deze over het netwerk loopt. Ook kan niemand mail (lees spam) versturen uit jouw naam.
In je eigen netwerk is dat misschien niet zo heel belangrijk, want daar weet je wie er allemaal mee kunnen luisteren. Maar als je met je mobile apparaat verbonden bent met een "vreemd" netwerk, bijvoorbeeld bij een hamburger verkoper, dan is een beveiligde verbinding plotseling wel heel belangrijk.

3. Uitstekende Webmail Interface


Gmail is geboren als webmail en Google heeft extra veel aandacht besteed aan de gebruikerservaring bij gebruik van de web interface. Eigenlijk waan je jezelf in een echt mail programma, in plaats van op een web pagina. Welkom in de cloud!
De Gmail dienst is begonnen als webmail dienst en dat zal altijd zo blijven. Voor Google is dat ook van levensbelang. In een echt mail programma kunnen ze moeilijker reclame tonen, en daar zal de dienst toch van betaald moeten worden. Overigens is de reclame heel erg discreet. Zo onopvallend zelfs dat sommige mensen de reclame nog nooit is opgevallen.
Maar als je wilt kun je gewoon gebruik maken van een POP, of beter zelfs een IMAP, mail programma.

4. Geen Spam. Geen Virussen


Google doet heel erg zijn best om Spam en virussen te weren uit je mailbox. Ze hebben zowat de beste filters die op het internet te vinden zijn. Persoonlijk heb ik nog nooit een ongevraagd Spam bericht via mijn Gmail binnen gekregen. Ook kan ik me niet herinneren dat ik ooit een zogenaamde "false positive" gehad heb. False positives zijn mails die ten onrechte als Spam worden aangezien.

Dit is een voorbeeld van een van de voordelen van de schaal van de Gmail dienst met zijn vele miljoenen gebruikers. Google heeft heel snel door als spam zich aan het verspreiden is over het netwerk. Ze hebben er ook de mankracht voor om de filters constant te verbeteren.

5. Toegang Tot Alle Google Diensten


Als je aangemeld bent voor Gmail krijg je ook automatisch toegang tot de tientallen andere diensten van Google. De meest interessante diensten zijn:

  • Kalender. Een zeer uitgebreide kalender, die je met meerdere mensen kunt delen en combineren. Ook kun je de kalender synchroniseren met die van je mobiele telefoon.
  • Google Docs. Met Google Docs kun je documenten, rekenbladen, presentaties en diagrammen maken zo veel je wilt. Kortom, een aardige vervanger voor Microsoft Office.
  • Picasa. Het online foto album van Google.
  • Chrome. Bladwijzers en andere instellingen synchroniseren tussen de Chrome browsers op verschillende computers.

Maar dat is nog lang niet alles. Denk ook maar eens aan: elektronische boeken lezen, websites bouwen, youtube, nieuws, je eigen blog, Google groups, Google +, .......

6. Onafhankelijkheid


Als je regelmatig de aanbiedingen van de verschillende internet providers in de gaten houdt kan het soms wel eens interessant zijn om te switchen. Maar ja, als je mail adres bij al je vrienden bekend is dan schakel je niet zo maar om. Want bij omschakelen raak je je oude vertrouwde mail adres kwijt.
Erger nog, je hebt je mail adres gekoppeld aan tientallen diensten op het internet. Je moet dan bij al die diensten je account gegevens gaan wijzigen. Ik krijg bijvoorbeeld credit card rekeningen aangekondigd via mijn mail. Zou ik dat op het mail adres van mijn provider doen en ik zou van provider switchen, dan betekent dat dat ik die rekeningen niet meer krijg. Met als gevolg dat ik me blauw ga betalen aan de rente over het openstaande krediet.
Met Gmail ben je onafhankelijk van je internet aanbieder. OK, je zult een keer moeten switchen. Maar dat kun je op je gemak doen, terwijl je oude adres nog gewoon beschikbaar blijft. Dus mocht je een dienst vergeten zijn, dan merk je dat vanzelf en kun je dat nog rechtzetten.

De meeste mensen houden hun mail op slechts een computer, omdat ze anders hun mail archief niet compleet kunnen houden. Het is namelijk erg vervelend als je conversatie over meerdere computers verspreid staat.
Erg lastig dus als je een desktop computer hebt die meervoudig opstartbaar is met verschillende operating systemen. En als je een laptop, een tablet en/of een netbook computer hebt. En een smart phone.
Door gebruik te maken van IMAP (in plaats van POP) kun je je mail in al je mail programma's, op al je computers en op al je besturingssystemen gelijk houden. Mail verzonden via een programma, is automatisch beschikbaar in alle andere programma's met het zelfde account. Zo kun je nog eens een keer een ander mail programma uitproberen dan Foutlook. Op die manier maak je jezelf weer een stapje onafhankelijker van Microsoft.

7. Nooit Meer Een E-Mail Kwijt


Je hele mail archief staat online, in de cloud. En via IMAP kun je overal bij dat archief, met elk zichzelf respecterend mail programma. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je mailbox vol raakt want je krijgt gratis een slordige 15 Giga byte aan opslag. Heel mijn mail archief (vanaf 1998 of zo) staat online, en ik verbruik nog slechts 15% van de maximum capaciteit.

Je mail archief kun je sorteren door labels aan je mails toe te kennen. Dat werkt ongeveer het zelfde als de mail in een archief map stoppen, maar dan net iets anders. Normaal kun je een mailtje maar in een archief map stoppen. Maar met labels kun je een bepaald mailtje voorzien van meerdere labels, zodat dat mailtje in meer dan een archiefmap te vinden is.
Via de web interface kun je zodoende meerdere labels aan een mail toekennen. Mail programma's werken echter meestal met archief mappen. Daar kun je een mailtje vaak maar in een mapje tegelijk stoppen. Om dus optimaal gebruik te kunnen maken van labels zul je gebruik moeten maken van de web interface.
Mail die al voorzien is van meer dan een label, is bij mail programma's wel in meerdere mapjes te vinden.

Ook met de web interface kun je bij je gehele mail archief. En als je eens een keer een mailtje kwijt bent dan is er niemand beter in het zoeken naar dat mailtje dan de zoekgigant Google natuurlijk. Dit is een van de grote voordelen van de web interface.

Moraal van dit verhaal: Gooi nooit meer mails weg. Het tijdrovende sorteren van je mail is ook niet meer nodig. Google vindt het wel weer voor je. Maar als je het liever zelf sorteert, dan zijn daar uitstekende mogelijkheden voor.

8. Ook Te Gebruiken Op Vreemde Netwerken


Veel mensen ondervinden problemen met het versturen van mail als ze onderweg verbonden zijn via een vreemd netwerk. De reden daarvoor is dat internetproviders poort 25 gesloten houden voor niet leden om spam te voorkomen. Nu is poort 25 juist nodig om mail te versturen, met de standaard email toepassingen.
Vaak is dit op te lossen door bij de mail instellingen een vinkje te plaatsen bij "Server voor uitgaande mail vereist verificatie" of iets dergelijks. Maar dat helpt niet altijd. Bijvoorbeeld Ziggo blokkeert poort 25 volledig voor niet leden.

Daar komt nog bij dat het niet altijd even verstandig is om onbeveiligd mail te lezen en te versturen op een vreemd netwerk. Je weet maar nooit wie er meeleest.

Gmail werkt uitsluitend met beveiligde verbindingen. Beveiligde verbindingen nemen een andere weg over het internet en worden dus niet gehinderd door de maatregelen die internet providers nemen om spam te voorkomen.

9. Ieder Gezinslid Een Eigen E-mail Adres


Bij veel internet providers krijg je maar een e-mail adresje per abonnement. Bij anderen krijg je er misschien maar een paar. Dus voor grote gezinnen wordt het al moeilijk om ieder een eigen e-mail adres te geven.
Gmail is niet afhankelijk van een abonnement. Daar kun je zo veel mail adressen krijgen als je nodig denkt te hebben. Elk met 15 Giga bytes aan opslag capaciteit en alle andere voordelen die ik hier al genoemd heb.

Daar komt nog bij dat kinderen op een gegeven moment het huis uit gaan en dan een eigen internet provider gaan kiezen. Dit houdt meestal in dat hun e-mail adres noodgedwongen gaat veranderen. Ook als besloten wordt om van internet provider te wisselen zouden alle gezinsleden een ander adres moeten nemen.
Met Gmail zou in beide gevallen niets hoeven te veranderen.

10. Beheer Al Je Mailboxen Met Gmail


Dit is misschien nog wel de leukste eigenschap van Gmail. Je kunt al je mailboxen samenbrengen in Gmail. Dus de mail die via je provider binnen komt. Maar ook mail die via je eigen domein adressen binnenkomt. En het leuke is, je mag bij het versturen van mail zelf kiezen onder welke identiteit je de mail verstuurt. Bij het beantwoorden van een mail kun je via het zelfde adres antwoorden als waarmee het bericht is ontvangen. Ook kun je er voor kiezen om standaard altijd met een bepaalde identiteit te antwoorden.
Je mail adres hoeft dus niet persé [email protected] te zijn als je gebruik wilt maken van Gmail. Als je eigenaar bent van de domein naam voorbeeld.nl dan kun je gewoon mail ontvangen en versturen via het adres [email protected], gebruik makend van je Gmail account.

Bij veel providers kun je de mail alleen via een POP account ophalen. Je kunt Gmail opdracht geven om steeds in zo'n POP box te kijken of er post is. Als er post is wordt deze opgehaald en in de Gmail inbox getoond. Je kunt er voor kiezen om de mail wel of niet bij de POP box weg te laten gooien zodra Gmail het heeft opgehaald.
De identiteit van het mail adres wordt automatisch toegevoegd, zodat je ook dat adres als afzender van jouw mail kunt instellen.

Bij de meeste domein hosters kun je de mail meteen door laten sturen naar een ander adres. Dat heeft het voordeel dat het sneller werkt. Gmail hoeft dan niet steeds in je POP mail box te kijken of er post is. De post wordt gewoon meteen zonder omwegen afgeleverd op je Gmail account.

Dit alles brengt een paar voordelen met zich mee. Je provider biedt soms slechts beperkte mailboxen aan. Die box blijft nu lekker leeg.
Al je mail kun je centraal raadplegen. Die mail kun je op elke computer weer raadplegen. Of dat nu met een mail programma is, of met de web interface, dat maakt niet meer uit. Ook de hele mail geschiedenis blijft bij elkaar, inclusief alle verzonden berichten,
Je maakt ook automatisch gebruik van de uitstekende virus en spam filters van Google. Dus ook voor mail die eerst niet via Google liep.

Als je gebruik maakt van een van deze twee methoden kun je via de web interface meteen gebruik maken van je meerdere identiteiten. Standaard wordt de identiteit gebruikt die je als standaard hebt aangewezen. Deze kun je bij elk mailtje dat je schrijft nog wijzigen.
Moderne mail programma's zoals Thunderbird en Evolution bieden je ook de mogelijkheid om meerdere identiteiten te koppelen aan je mailboxen. Dat gebeurt niet automatisch, dat moet je per mailbox en per identiteit zelf even doen. Als je meerdere computers of operating systems hebt, moet je dat dus voor elke applicatie doen.

Ja Maar ......


.... nu komt Google nog veel meer over mij te weten! Dat klopt, maar daar kan ik goed mee leven. De tijd dat je echt anoniem op het internet rond kon lopen is al heel lang achter ons (Alhoewel, met Tails kom je al een eind). Ze weten wat ik leuk vind en ze weten met wie ik contact heb. Maar ze weten nog steeds niet wie ik ben.
"Vroeger was alles beter", is een vaak gehoorde slogan. Toen kon de telefoniste in je dorp met ieder telefoongesprek meeluisteren. Dan heb ik eerlijk gezegd liever dat een computer van Google mijn mail meeleest, die kent me tenminste niet persoonlijk. Als ik daar iets aan vertel ligt het tenminste de volgende dag niet op straat.
Google wil zoveel mogelijk over me te weten komen. Ze willen me namelijk reclame tonen. En dan heb ik liever dat ze mij reclame over computers tonen omdat ze weten dat ik dat leuk vind, dan dat ze me reclame tonen over kantklossen bijvoorbeeld.
Alles wat Google over me weet kan mij ook helpen. Ze weten wat ik leuk vind, en dat komt de relevantie van zoekresultaten ten goede. Ook het spam filter van Google werkt zo goed omdat ze meer van me weten dan de gemiddelde mail provider.

Waar Doen Ze Het Van?


Om te beginnen hoef je natuurlijk geen medelijden te hebben met Google. Die verdienen geld zat. Ik kan echter wel een paar redenen verzinnen waarom ze dit gratis kunnen aanbieden.

  • Informatie vergaring. Zo leert Google je beter kennen.
  • Reclame inkomsten. En hoe beter ze je kennen hoe waardevoller de reclame wordt.
  • Ook kunnen de spam filters beter werken door de grote massa.
  • Alle gratis gebruikers zijn tegelijk proefkonijn voor de betalende gebruikers.

Dat brengt ons meteen tot de betalende gebruikers. Tot nu toe heb ik namelijk alleen de voordelen voor particulieren genoemd. Maar voor slechts €40 ex BTW per jaar per gebruiker heb je een volledige mail oplossing voor je bedrijf. Geweldig voor ZZP-ers en MKB-ers. Geen aanschafkosten voor dure servers, geen onderhoudskosten, geen licentiekosten, geen energiekosten voor servers, geen gedoe met backups. Weg met de storingsgevoelige Exchange server, die na elke update een dure IT-er nodig heeft om weer normaal te gaan werken!
Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Tips


Migreer je e-mail archief gemakkelijk door te slepen. Uiteindelijk wil je waarschijnlijk je oude mail archief onderbrengen bij Gmail. Dat mail archief staat meestal in het mail programma wat je altijd gebruikt hebt.
Door ook je Gmail account in dat mail programma in te voeren (met IMAP) kun je heel gemakkelijk de mail uit het oude archief mappen verslepen naar het mail archief binnen Gmail. Tenminste, de meeste mail programma's ondersteunen dat. Toevallig weet ik dat bij Foutlook 2003 het slepen niet werkt. Daar kun je wel gebruik maken van knippen en plakken.

Wist je dat Gmail de punten en streepjes in je gmailadres (en inlognaam) negeert? Zo kun je mail sturen naar [email protected], [email protected], [email protected] of zelfs [email protected]. Al die adressen zijn voor gmail gelijk.
Dat is eigenlijk wel zo handig. Want op die manier komt de mail altijd bij de juiste persoon aan. Het zou namelijk erg vervelend zijn als jij [email protected] bent en iemand stuurt een mail naar [email protected], wat dus een heel ander persoon blijkt te zijn.