Internet & Applicaties

Voorkom Spam


Iedereen kent dit wel. Je bent ergens op een website en je moet een aantal gegevens invullen om verder te kunnen. Ze vragen je wie je bent, hoe oud je bent, wat je leuk vindt en vooral wat je email adres is. En prompt daarna krijg je een heleboel reclame in je mailbox.
Vaak is die reclame afkomstig van die bepaalde firma. Dat is niet zo heel erg, want dan kun je jezelf meestal ook weer afmelden door op een link onderaan in de mail te klikken. Dat is namelijk wettelijk verplicht, anders maken ze zich schuldig aan het verspreiden van spam.
Maar als je pech hebt heeft die firma jouw email adres verkocht aan echte spammers, en dan kom je er niet zo gemakkelijk meer van af. Zelfs als je bij een mail van zo'n firma op de afmeld link klikt is dat voor die firma een bevestiging dat je mail ook echt gelezen wordt. En dan ben je pas echt de sigaar.

De Oplossing


Meestal probeer ik in zo'n geval een nep adres te gebruiken, zoals [email protected]. Ik hoef jullie natuurlijk ook niet te vertellen dat mijn naam niet echt Flip Fluitketel, of Klein Duimpje is. Dus de gegevens die ik invul in zo'n formulier kloppen ook nooit. Laat ze maar fijn verkeerde informatie over mij verzamelen, als ze daar gelukkig van worden.

Het wordt echter lastiger als ze een activatie code naar dat email adres hebben gestuurd. Zonder die code kom je gewoon niet verder op die website. En ja, ik heb nu eenmaal geen toegang tot de mailbox van [email protected]. Dus krijg ik geen activatie code.
Dan zit er niets anders op dan een echt email adres te gebruiken. Zelf heb ik daar een speciaal adres voor. Via web mail kan ik dan de activatie code lezen, maar voor de rest kijk ik nooit wat er in die mailbox staat. Af en toe gooi ik gewoon alle rotzooi die erin staat weg, dat is het enige onderhoud wat ik eraan heb.
Op die manier blijft mijn echte email adres netjes schoon.

Nog Een Mooiere Oplossing


10 Minute Mail Maar er is nog een mooiere oplossing! Als je een activatie link moet ontvangen open je gewoon een nieuw venster in je browser en ga je naar www.10minutemail.com. Daar krijg je een email adres wat maar 10 minuten geldig is, daarna wordt het gewoon weggegooid. Het email adres wat je krijgt is al geselecteerd, al wat je nog moet doen is Ctrl-C indrukken om het te kopiëren. Daarna keer je terug naar de spam pagina en daar druk je in het email veld op Ctrl-V om je tijdelijke adres daar in te plakken.
Na het verzenden van het formulier kijk je weer op de 10minutemail pagina en de mail met de activatie link verschijnt even later vanzelf in beeld. Je opent die mail, klikt op de link en je bent binnen. Daarna kun je gewoon vergeten dat je dat email adres ooit gehad hebt. Bij 10 Minute Mail doen ze dat namelijk ook voor jou.
En de spammers, die hebben pech, want als ze spam sturen krijgen ze gewoon de melding dat het email adres niet meer bestaat.

Ook Mooi


is de oplossing van www.mailinator.com. De naam is een combinatie van Mail en Terminator, als je de rest gelezen hebt zul je weten waarom.

Mailinator Mailinator werkt iets anders dan het boven genoemde 10 Minutes Mail. Je mag bij Mailinator zelf een email adres verzinnen, en er zit geen korte tijdslimiet aan. Als je snel even een email adres nodig hebt, wat je verder waarschijnlijk nooit meer gaat gebruiken, kies je zelf een naam, zoals [email protected] of [email protected].

Wanneer je de mail wilt lezen die naar jouw verzonnen adres is gestuurd ga je naar www.mailinator.com en daar vul je het deel in wat voor het @ teken stond van je verzonnen email adres. En als bij toverslag krijg je een pagina te zien met de mails die op dat adres binnen komen.

Het deel wat achter het @ teken staat van je zelf verzonnen email adres mag je echter niet zelf verzinnen. Je hebt echter wel de keuze uit een groot aantal domeinnamen die door Mailinator ondersteund worden. Welke namen dat allemaal zijn is een klein geheimpje van Mailinator, om te voorkomen dat de spammers een lijst in handen krijgen met alle adressen die ze kunnen gaan blokkeren.
Telkens wanneer je op de website van Mailinator komt zie je een van de beschikbare domeinnamen waar je uit mag kiezen. Het is verstandig om een van die alternatieven te kiezen, want er bestaat een kans dat de naam mailinator.com door spammers herkend wordt.

Moet ik niet inloggen dan? Nee, dat hoeft niet. Hoe voorkom ik dan dat anderen mijn mail kunnen lezen? Iedereen kan alle mail lezen, als ze het gebruikte adres weten. Kijk maar eens in de mailbox van bill.gates, bijvoorbeeld.
Maar ja, Mailinator is ook niet bedoeld om privé berichten mee te ontvangen. Als je niet wilt dat anderen je mail kunnen lezen moet je maar een minder bekende naam verzinnen. Hoe moeilijker de mail naam te raden is, des te minder mensen zullen jouw email vinden.

Mail die op Mailinator binnen komt wordt na enkele weken een keer gewist. Je kunt daardoor langer van je email adres gebruik maken.

Een grappig feature van Mailinator is dat je binnen gekomen mail ook kunt doorsturen naar je echte adres. Dat kan handig zijn als er belangrijke informatie in die mail staat die je wenst te bewaren. Maar het is ook handig als de mail plaatjes of attachments bevat. Want die zijn in de web interface van Mailinator niet leesbaar. Ze worden echter wel ongewijzigd mee doorgestuurd naar een email adres van jouw keuze als je dat wenst.