Ik Van Linux

Hoe Is Het Mogelijk?!


Op mijn werk draaien we nog op Microsoft producten, helaas. Ook word ik nog al eens gevraagd om iemand met zijn/haar Windows problemen te helpen. En voor het knippen van mijn TV opnames gebruik ik het programma Video Redo, wat helaas alleen maar op Windows draait. Ik loop dus zo af en toe nog eens tegen Microsoft problemen aan. En omdat mijn geheugen vol begint te lopen ben ik begonnen met dingen te noteren die ik meegemaakt heb en waarvan ik denk "Hoe Is Het Mogelijk?". Af en toe snap ik echt niet dat bedrijven zo maar klakkeloos achter Microsoft aan blijven lopen.

Wellicht staan hier ook jouw ervaringen met Microsoft beschreven. Hopelijk heb je er wat aan. Voor mij telt dit allemaal op bij de redenen om zo weinig mogelijk met Microsoft te doen.

Genieten van Windows Server 2019


We hebben net een gloedje nieuwe Windows Server 2019 ingericht voor een of ander programma wat alleen op Windows wil draaien. Ik zal hier niet eens ingaan op wat we tijdens het inrichten allemaal tegengekomen zijn, dat alleen al zou een leuke website kunnen vullen.
Vandaag komt een collega bij me langs met de melding dat hij de server niet kan bereiken. Het euvel was al snel gevonden, de Windows Server stond gewoon uit. Handig voor een server, die zichzelf uitschakelt!
Dat is gemakkelijk op te lossen, gewoon weer aanzetten. Het duurt dan even voordat het ding weer loopt, want "Al is de hardware nog zo snel, Microsoft vertraagt het wel". En toen gebeurde plotseling dit:

Windows Server 2019 crash
Echte kwaliteitssoftware!

Het herstarten is overigens nooit gelukt. Hij bleef gewoon op 100% steken. We hebben de stekker moeten trekken om hem uit te kunnen krijgen.

Waar Is Outlook Gebleven?


Mijn collega komt naar me toe met de opmerking dat haar Outlook verdwenen is. Ik zal eens even mee gaan kijken wat ze verkeerd gedaan heeft. Hmm, Outlook is inderdaad weg. De snelkoppeling is er nog wel, maar die wijst nergens meer naar toe. Sterker nog, heel Office is verdwenen. Dat kan ze zelf niet gedaan hebben, al zou ze het gewild hebben, want ze heeft geen Administratorrechten. Dan zal ik Office maar weer gaan installeren, ik heb toch niets anders te doen.

Ik heb de Activation key van haar computer opgezocht, dus Office is zo opnieuw te installeren. Maar je snapt het al, dat valt een beetje tegen. Met de Activation key kun je Office schijnbaar niet meer installeren. Correctie, het kan wel, maar dan krijg je een heel verkeerde versie, de een of andere pro versie, waar we niet voor betaald schijnen te hebben. En die kan dus niet geactiveerd worden.

Dus bel ik maar even met Microsoft. De helpdesk kon me in eerste instantie ook niet helpen, en daarom werd ik doorgestuurd naar een Engels sprekende juffrouw. Nu is dat voor mij geen probleem, want ik spreek Engels very well, nog niet zo snel, maar dat komt nog wel. Maar er zijn hele volksstammen die daar niet mee geholpen zijn.

Afijn, ik leg dus uit dat ik mijn Office niet geactiveerd kan krijgen. Ze vraagt me de key door te sturen zodat ze die kan controleren, dus stuur ik haar beide maar. Nu blijkt de Activation key dus niet te kloppen, ik moest de Product key gebruiken. Dat moet je dus ook maar weten. Bij de eerste keer installeren moest ik namelijk wel de Activation key gebruiken. Ik ben toch ook helemaal niet meer gewend om kapotte software zelf te moeten repareren door nietszeggende, door elkaar gegooide letters en cijfers in te moeten typen.
Dus installeer ik Office nog maar een keer, en dit keer met de Product key. Krijg ik weer de verkeerde versie van Office. “You can’t use that version, because you haven’t paid for it!” Dat kan mij ook niet bommen, ik wil gewoon Office installeren zodat mijn collega weer dat domme Outlook kan gebruiken! Ik installeer nogmaals Office, met de juiste key, terwijl zij meekijkt. En weer krijg ik de pro versie. “You can’t use that version”, zei ze weer geïrriteerd. Dat weet ik, maar je ziet toch zelf dat ik automatisch de verkeerde versie krijg!
Om een lang verhaal kort te maken kwam het er op neer dat ik Office eerst weer helemaal moest de-installeren, voordat ik de juiste versie er pas weer op kon zetten.

Wat hebben we dus geleerd:

  • Ook al betaal je een kleine €300 voor een pakket, dan nog kan het gewoon van de ene op de andere dag van je computer verdwenen zijn, zonder aanwijsbare reden of excuses van Microsoft.
  • Je moet dus niet je Activation code gebruiken om je pakket opnieuw te installeren, want dan wordt een verkeerde versie geïnstalleerd die je dus niet geactiveerd krijgt.
  • Als je eenmaal een verkeerde versie op je computer hebt staan, blijft hij steevast die verkeerde versie te blijven installeren.
  • Je moet eerst een oude versie de-installeren, voordat je met succes de juiste versie kunt installeren.
  • Je moet Engels kennen om hulp te kunnen krijgen van Microsoft.
  • Na het installeren van Outlook moesten alle instellingen weer terug gezet worden.
  • De helpdesk wordt boos als ze jou eerst zelf de verkeerde versie laten installeren waar je niet voor betaald hebt.
  • Ik ben niet de juiste persoon om dit soort problemen op te lossen, want ook ik word boos op de helpdesk voor de gebrekkige service voor die waardeloze producten die ze maken.
  • Ik ben oh zo blij met mijn Linux machines, waar standaard en gratis een prima office pakket bij geinstalleerd wordt.

Waar Zijn Mijn Downloads?


Snelle toegang Ik ben ergens te gast en mij wordt weer om advies gevraagd. Dit keer betreft het advies om een 4G router te zoeken, dus heeft het helemaal niets te maken met Windows op zich. Maar de computer waar ik wat in op wil zoeken heeft alleen Edge als browser. Je kunt ook niet verwachten dat iedereen even slim is met computers.
Afijn, ik had even een bestandje gedownload, wat ik meteen daarna ook weer wilde weggooien. Maar waar heeft Edge die download eigenlijk gelaten? De Downloads map bij de snelle toegang toont een paar andere bestanden, maar niet het bestand wat ik net heb gedownload.
Na even zoeken heb ik het dan toch gevonden waar Edge standaard zijn Downloads laat.

C:\Users\eigenaar\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe\TempState\Downloads

Een logische locatie, toch?! Waarom zou je de downloads opslaan in de map Downloads in de gebruikers thuismap? Dat is toch veel te gemakkelijk voor een computer-leek! Als klap op de vuurpijl is de map AppData ook nog een verborgen map.
Ik vraag me serieus af hoe een gemiddelde gebruiker ooit zijn downloads terug kan vinden? Niet dus. En ondertussen loopt die map helemaal vol met oude downloads, waardoor zijn toch al krappe SSD schijf helemaal vol loopt met troep.

Zou het opzet zijn? Uw schijf is vol, het wordt tijd om een nieuwe computer te kopen, want deze is te klein geworden voor u. Alsof je een nieuwe auto gaat kopen wanneer je asbak vol is.

Windows 10 Opnieuw Installeren


Een collega van me krijgt een nieuwe PC. Zijn oude laptop wordt voor een nieuwe collage ingezet, dus moet de laptop even opnieuw geïnstalleerd worden. Nou ja, even.....

Op die laptop was nog geen admin account geïnstalleerd, dus ga ik even naar de vorige gebruiker om even het wachtwoord in te laten voeren, zodat ik de PC leeg kan gaan maken. Even een admin account aanmaken, dan hoef ik niet steeds om zijn wachtwoord te vragen. OK, weer even naar boven lopen, want voor zo iets belangrijks moet het wachtwoord nog een keer worden ingevoerd, wat logisch is natuurlijk.
Maar helaas, mijn collega heeft zijn persoonlijke MS account gebruikt om zich aan te melden en dan kun je kennelijk alleen nog maar andere MS account gebruikers toevoegen.

Dan maar de PC helemaal leeg maken. Ik loop dus weer naar die collega, omdat ik verwacht dat hij zijn wachtwoord nog een keer moet invoeren als ik alles weg wil gooien. Hmmm, dat hoeft niet, tenminste nog niet. Windows vertelt me dat het resetten wordt voorbereid, en dat dit niet lang zal duren. Nou, definieer "niet lang" dan eens voor me! Afijn, een minuut of 3 later zijn we dan toch vertrokken.
Whaaat? Niet dus! Windows klaagt dat het niet genoeg vrije disk ruimte heeft om alles weg te kunnen gooien. Whaaaaat? Er is blijkbaar 4,73GB aan vrije ruimte nodig, om bestanden te kunnen wissen.
Dan maar even met de botte bijl wat mappen afgestruind om dingen weg te gaan gooien. En hoe meer ik weg gooi, hoe minder vrije ruimte ik overhoud. Nee, hij is niet op de achtergrond een dikke update aan het downloaden, want ik heb hem in vliegtuig modes gezet.
Toen eenmaal alle data weggegooid was had ik nog steeds maar net 4GB vrije ruimte over. Dan maar een hoop programma's weggooien. En daar heb je dan weer geen wachtwoord voor nodig!

Uiteindelijk is het me dan toch gelukt om genoeg vrije diskruimte bij elkaar te sprokkelen om Windows 10 opnieuw te kunnen installeren. En nee, ook daar heb je geen wachtwoord meer voor nodig! Als ik een snelkoppelingetje op mijn bureaublad wil weggooien moet ik het admin wachtwoord invullen. Maar als je alles wilt wissen hoeft dat ineens niet meer.

En ik dacht dat ik klaar was. Na het compleet opnieuw installeren van Windows 10 kreeg ik de melding dat Windows niet is staat is geweest om alle persoonlijke bestanden van de oude gebruiker te wissen. De oplossing die daarvoor aangedragen werd was om de computer nog maar een keer te wissen.
Hoe moeilijk kan het zijn om een paar bestanden weg te gooien?!

Kip En Ei Probleem


Ik mag weer een Windhoos PC installeren voor het werk. We maken daarbij gebruik van Ninite Pro, echt een aanrader. Het idee is dat je op een centrale plaats een heleboel software op meerdere PC's kunt installeren en up-to-date kunt houden. Maar, met een maagdelijke Windows installatie gaat dat even niet lukken. Als je naar de Ninite Pro interface gaat met Edge blijft het scherm helemaal wit. Dan maar even proberen met Internet Explorer, gatverdamme. Ook daar blijft het scherm akelig wit.
Afijn, dan maar even de Ninite agent downloaden op een andere machine via Chrome en over kopiëren naar de nieuwe bak. Dan kan ik tenminste Chrome en Firefox installeren op de nieuwe machine.
Daarna heb ik natuurlijk nog een keer geprobeerd om Ninite Pro te gebruiken op de nieuwe machine. Op Chrome en Firefox werkt het als een tierelier, zoals je mag verwachten van een fatsoenlijke browser. Maar Edge en Internet Explorer hebben er echt helemaal geen zin in, wat een troep.

Administrator Ellende


In Linux kun je als gewone sterveling geen programma's installeren, of systeeminstellingen wijzigen. Zo hoort het ook. Maar bij Microsoft is het nog steeds gebruikelijk om het systeem eenvoudig te kunnen laten verzieken door gewone gebruikers, of door virussen.
Het is ook bij Microsoft mogelijk om die rechten van normale gebruikers te ontnemen. En dat is niet eens onverstandig. Maar wat een ellende is dat zeg! En dat is niet alleen omdat het vervelend is om tien keer achter elkaar je administrator wachtwoord in te moeten typen. Nee, nadat je wat programma's hebt geïnstalleerd staat je hele bureaublad vol met snelstart icoontjes. En die kan alleen die administrator verwijderen! Duhhh. Probeer je die icoontjes toch, als niet administrator te verwijderen gebeurt er gewoon niets. En probeer je ze te verplaatsen naar een andere map dan klaagt het systeem dat het niet voldoende geheugen heeft (8GB) om deze toch wel zeer ingewikkelde opdracht uit te voeren.
En soms duurt het minuten voordat het systeem door heeft dat er een administrator wachtwoord nodig is. En als klap op de vuurpijl verdwijnt het invoervenster dan ook nog eens achter een andere applicatie zodat je niet eens door hebt dat er input van je verwacht wordt.
Windows is gewoon nooit als multi-user systeem ontworpen.

Zoeken Tot Je Een Ons Weegt


Ik heb mijn computer vandaag een keer mobiel nodig. Hij is dus niet verbonden met het netwerk, en dan is het niet vreemd dat hij klaagt dat hij sommige netwerkschijven niet kan aankoppelen. Dat meldt hij al na een of twee seconden.
Maar wat ik dan niet begrijp is dat Windows daarna helemaal vergeten is dat hij die schijven niet kan benaderen. Elke keer als ik een programma gebruik wat standaard bestanden op die netwerkschijven gebruikt blijft Windows een minuut lang wachten tot die schijf weer beschikbaar is. Ik weet dat die schijf niet beschikbaar is! Ik wil gewoon dat programma gebruiken via een andere schijf! Schiet nou eens op! Dit gaan allemaal van mijn werktijd af!
En dat gewoon bij elk programma wat je start. Zucht.....!

Eventjes de Windows 10 Creators update installeren


Het is einde werkdag. Als ik de computer uit wil schakelen heb ik de keuze om hem gewoon uit te schakelen, of updaten en uitschakelen. Ik ga toch naar huis, doe mij die update maar. FOUT!
De volgende dag schakel ik de computer aan en ik word begroet met een melding dat hij de updates nog moet toepassen en dat ik toch zeker mijn PC niet uit moet schakelen. Nee, dat is ook niet de bedoeling, ik kom hier om te werken.

Updates duren een eeuwigheid

Wat opvalt is dat de update nogal lang duurt. Na een kwartier staat de teller pas op 15%. Dat is 1% per minuut! In totaal heeft het meer dan anderhalf uur geduurd om die update door te voeren, wat inderdaad 1% per minuut betekent. Hoe lang moet het duren om een paar oude bestanden voor een paar nieuwe bestanden te vervangen? In de tussentijd had ik Linux 3 keer volledig kunnen installeren en updaten, op een veel tragere computer dan dit.

Je zou maar een hele zaal vol mensen hebben zitten die het halve land hebben doorgereisd om jouw presentatie te komen bewonderen. Of je zou een hele wachtkamer vol patiënten hebben zitten die je nog moet helpen. Die zijn overleden voordat je computer is opgestart.

Windows 10 is gevaarlijk

En wat dacht je van deze melding? Was Windows 10 dan zo gevaarlijk dat het anderhalf uur moet duren om het veiliger te krijgen? En ondanks deze melding voel ik me nog geen spat veiliger met Windows hoor!

Microsoft ondersteunt IE8 niet meer


Ze hebben me weer te pakken. Eventjes twee computers opnieuw inrichten, met Windows 7. Na het installeren is de computer de hele avond bezig geweest met updaten. Hoe moeilijk kan het zijn om wat oude bestanden door wat nieuwe bestanden te vervangen? Hele grote zucht! Maar we zijn nog lang niet klaar, want als je de internet exploder start krijg je dit:

Eigen shit wordt niet ondersteund

Dus na een hele avond updates geïnstalleerd te hebben is de browser nog steeds Internet Explorer 8. En het grappige is dat Microsoft deze browser zelf al niet eens meer ondersteunt. Sorry mensen, we hebben u zo lang opgezadeld met deze shit, we moeten nu toch zelf ook toegeven dat het niet meer werkt.

Internationaal toetsenbord


Ik mag weer een nieuwe laptop inrichten voor de volgende nieuwe collega, maar deze komt uit België en wil dus een AZERTY toetsenbord hebben. Geen probleem. Nou ja, als je QUERTY gewend bent is typen op zo'n ding natuurlijk wel lastig, maar niet onmogelijk. Totdat je de WPA code voor de WIFI in wilt stellen, want dat doet ie dan weer gewoon met QUERTY, terwijl het een AZERTY toetsenbord is. Handig, vooral omdat je niet kunt zien wat je typt.
Toch raar dat je Wifi dan niet aan de gang krijgt.

Licentie Gezever


En dan moet je Microsoft Office gaan gebruiken, "Omdat het compatibel is met de industrie". Onzin, als de industrie nou eens wakker zou worden en eens compatibel zou willen zijn met de gratis alternatieven dan hoef je niet per computer €205 uit te geven om een programma vol met bugs te mogen gebruiken.
Afijn ik mag weer een Office pakket installeren. Maar dat is niet zo gemakkelijk gedaan als gezegd.

We hebben al onze licenties onder een account zitten. En als dat er meer dan, pak hem beet, 20 zijn dan raakt Microsoft helemaal de kluts kwijt. Wie betaalt er nou zoveel licenties? De laatste twee product codes die ik ingevuld heb zijn niet meer terug te vinden. Tenminste ze zijn bij lange niet gelijk aan de twee die ik heb ingevoerd. En dan mag je uit de lijst met al die licenties er eentje uit pikken die je denkt dat de laatste is. Die dingen zelf een naampje geven is te moeilijk. En dan kies je natuurlijk de verkeerde en dan krijg je het onderstaande plaatje te zien.

Activeren

Dan druk ik op Volgende, tenminste dat lijkt me logisch. En dan krijg je het volgende plaatje.

Licentie is al in gebruik

Hmmm, de verkeerde licentie regel gekozen. Ja het is ook heel moeilijk voor software om zelf een ongebruikte regel te kiezen natuurlijk. Ik bedoel dat ene regeltje met door elkaar gehusselde letters kost per slot van rekening maar €205, daar kun je natuurlijk niet al te veel van verwachten.
Dan maar telefonisch activeren zoals in bovenstaande plaatje wordt aanbevolen.

Jammer dan, telefonisch activeren lukt niet meer

Nou ja, nou breekt mijn klomp. Ik moet telefonisch activeren en dat werkt niet meer.

Afijn, na twee uurtjes aan de chat gezeten te hebben met een uiterst vriendelijke en geduldige Microsoft medewerker en na het meerdere keren de-installeren en opnieuw installeren van het hele Office pakket is het dan eindelijk gelukt om de juiste licentie code te vinden. Even een andere licentie code kiezen uit de lijst gaat niet. Je moet eerst het verkeerd geactiveerde Office pakket helemaal verwijderen om daarna weer helemaal opnieuw te beginnen. Het opnieuw starten van het reeds gedownloade installatiebestand is ook al niet voldoende. Je moet het ook weer opnieuw downloaden.

Tip: Als je er meerdere licenties op een account hebt moet je de onderste eens proberen, niet de bovenste.

Update: Wacht even, het wordt nog mooier. We groeien hard. Te hard, als je het Microsoft vraagt. Een week na bovenstaand avontuur hebben we weer drie doosjes gekocht met een kartonnen kaartje erin. Dus weer hebben we €615 naar de zee gedragen. Maar dit keer gaat het helemaal mis.
"U heeft het maximale aantal licenties voor uw account bereikt." Pardon? Hebben we te veel licenties gekocht? Nee natuurlijk niet. Het geweldige Microsoft licentie account systeem kan gewoon niet meer dan 30 licenties aan. Eigenlijk wisten we dat al, want de vorige week liep het ook al behoorlijk in de soep.

De oplossingen die Microsoft zelf aanbeveelt is een nieuw account aanmaken of voor een Volume licentie kiezen. Dat laatste moet natuurlijk eerst nog besloten en goedgekeurd worden. En ik heb nog 3 ongebruikte licenties op de plank liggen, dus kies ik maar even voor een nieuw account aanmaken.
Errrrrr, fout, mag niet. Voor een nieuw account moet je een ander email adres gebruiken, logisch toch? Dus verzinnen we een nieuw email adres met onze eigen domeinnaam. Dat had je gedacht, account bestaat al. Niet met dat email adres, maar wel met die domeinnaam. Dus op die manier komen we niet verder. We hebben daarom een email adres met een andere domeinnaam moeten nemen om alsnog gebruik te mogen maken van die door ons betaalde kartonnen kaartjes.

Nog een update: We hebben besloten om voor Volume Licenties te gaan. Wat kost ons dat? Wablief!? €375 per licentie! Bijna twee keer zo duur dan een losse licentie dus! Ik denk dat we even op ons besluit terug moeten komen.
Wat is het alternatief? Gewoon losse licenties blijven kopen à €205 per stuk, of overstappen op Office 365 voor €10,50 ex BTW per maand. Persoonlijk vind ik dat laatste helemaal geen alternatief. Dik geld betalen, en blijven betalen, om onze eigen data aan Microsoft cadeau te geven.
Pfffff. We gaan dus maar weer een nieuw ei leggen.

Wat ben ik blij dat ik daar zelf nooit mee te maken heb omdat ik op Linux gewoon geen Microsoft office KAN draaien, al zou ik het willen.

Verkwisting


Dat Windows veel te veel MIJN systeembronnen in beslag neemt weten we allemaal. Ik merkte onlangs dat dit ook geldt voor harddisk ruimte.
Voor het werk mag ik weer een gloedje nieuwe laptop met Windows 10 erop voor iemand installeren. Het ding heeft een prachtige 120GB SSD schijf. Windows 10, MS Office en wat HP rommel zijn voorgeïnstalleerd. Meer niet. Dat kost je 66GB van de 115GB beschikbare disk ruimte. Dat is dus meer dan de helft van je disk die al vol staat voordat je ook maar iets met je computer gedaan hebt. Tel daar nog eens een jaar aan updates bij en je schijf is gewoon vol met alleen maar je systeembestanden.
Ik schrijf dit nu op een Virtuele Linux Mint machine die er al een paar maanden op staat. En die is nog steeds tevreden met slechts 11GB, inclusief Office pakket, Chrome en Firefox browsers, Multimedia applicaties en wat gebruikersdata. Slechts een klein verschil dus.

Sjoemelsoftware


Microsoft claimt dat Windows 10 een stuk sneller opstart. Sneller dan wat? Sterker nog, meestal start Windows 10 niet eens opnieuw. Als je de computer uitschakelt gaat hij gewoon in slaap. De huidige status wordt opgeslagen en straks, als je de computer weer opnieuw aan zet wordt de status hersteld.
Als de autoindustrie zoiets doet noemen ze dat Sjoemelsoftware.

Kijk maar eens naar het volgende plaatje. Je ziet dat de computer eigenlijk al 24 dagen draait, terwijl ik hem hier nog maar net heb ingeschakeld.

Net gestart

Het was me al een tijdje opgevallen dat de computer in het begin altijd zo verdomde traag was. Je kunt dan bij de Task Manager (Ctrl-Shift-ESC) zien wat hij allemaal aan het doen is. En wat opvalt is dat de CPU het niet al te druk heeft. Maar de harde schijf schiet meteen naar 100% gebruik. En als je dan ook nog wat programma's opstart zul je dus op je beurt moeten wachten. Ik heb daarom maar eens even gekeken hoe lang de computer nodig heeft om tot rust te komen. En daarmee bedoel ik dat de computer dus klaar is om door MIJ gebruikt te worden.

Ruim 5 minuten later

Hier boven zijn we inmiddels een kleine 5 en een halve minuut verder. Ik heb nog geen enkel programma gestart, behalve de Task Manager dan. En nog steeds is de harde schijf volop bezig.

Klaar!

Klaar! Ruim 7 minuten nadat ik de computer het ingeschakeld staat de harde schijf eindelijk al stil.

Te vroeg gejuigd

O nee, toch niet klaar. Dit was een schijnbeweging. Nog maar even wachten.

Eindelijk

Ja. Nu is ie wel klaar. Na 8 minuten is het systeem eindelijk voor mij. Ja, ik had natuurlijk al eerder programma's kunnen starten, maar het systeem is dan niet vooruit te branden. En waarschijnlijk duurt het tot rust komen nog langer.
Het zo snel mogelijk presenteren van de desktop is niet het zelfde als snel opstarten. Ik verwacht van een snel opstartende computer ook dat ik hem snel na het opstarten ook kan gebruiken.
Op mijn Linux machine van 6 jaar oud kan ik 30 seconden na het starten van de machine genieten van de volledige snelheid van mijn computer. En die stond wel ECHT uit voordat ik hem aanschakelde.

Windows 10


En toen was er de verlossing waar iedereen op zat te wachten, Windows 10. Eindelijk konden we het zo gehate Windows 8 vaarwel zeggen. Maar is dat eigenlijk wel zo verstandig?

Zelf heb ik geen Windows 10. Ja, ik heb de evaluatie versie geïnstalleerd gehad op mijn virtuele machine, maar ik heb er eigenlijk geen barst mee gedaan. Maar je hoort zo nu en dan wel eens wat.
Zo is er het verhaal van Wifi Sense, waarmee Microsoft alle Wifi netwerken lek prikt, ook die van jou als je niet oppast.

Maar er zijn ook geruchten dat Windows 10 al je illegaal verkregen software zonder pardon van je schijf wist. Of dit waar is weet ik niet, maar als je het mij vraagt hebben ze daar geen donder mee te maken.

En als je nog Windows 7 of 8 draait pusht Microsoft de installatie bestanden van Windows 10 alvast naar je toe, ook al wil je helemaal niet overstappen op Windows 10. Zo krijg je volledig automatisch, zonder dat je er om vraagt, een verborgen map op je C: schijf te staan met de naam $Windows.~BT, waar maar liefst 6GB in komt te staan. Dat is weer 6GB van je kostbare 60GB SSD schijf verloren aan iets wat je niet hebben wilt.
Daar komt nog bij dat Microsoft aan het bezuinigen is. Iedereen die de bovengenoemde installatiebestanden heeft deelt deze bestanden weer met anderen. Een soort bit torrent systeem dus. Dat scheelt een hoop bandbreedte voor Microsoft zelf. Dus ongevraagd ben je 6GB aan data aan het delen met totaal onbekenden, alleen maar om de Microsoft servers te ontlasten. Dat gaat dus ten koste van jouw toch al beperkte uplink bandbreedte! En als je toevallig via een mobiel netwerk verbonden bent kost het je nog data ook!
Microsoft wilde echt heel graag dat je overstapt op Windows 10. Daar moet haast een reden achter zitten als Microsoft jou gratis wil laten upgraden naar een nieuwe versie van Windows. Maar laat ik mezelf maar niet in dat wespennest steken.

Als je een administrator account hebt en een of meer accounts voor bijvoorbeeld de kids, dan krijg je wekelijks een rapportje in je mailbox met alles wat de kinderen op internet hebben uitgespookt. Daar vraag je niet om, dat krijg je gewoon. En zo hoor ik wel meer geruchten over schendingen van jouw en andermans privacy door Windows 10.

Verkeerde Informatie


Sommige van mijn collega's vinden het nodig om een bestandsnaam langer te maken dan de tekst die in het bestand staat (bij wijze van spreken dan toch). Dat bestand wordt dan ook nog eens 10 mappen diep ergens in het bestandssysteem opgeslagen. En tot overmaat van ramp zijn de namen van al die submappen ook erg lang. Ergens ligt dan de grens dat het niet meer werkt. Die grens ligt ergens bij 256 letters of zo.
Windows slaat zo'n bestand gewoon op, niets aan de hand. Maar als je het bestand terug wilt lezen geeft Windows je de foutmelding dat je geen recht hebt om dat bestand te openen. Hoe zo geen recht? Kan Windows niet gewoon zeggen dat de padnaam + bestandsnaam veel te lang is?

Oude En Nieuwe Troep


Waarom worden Windows versies beperkt tot een bepaalde versie van Internet Explorer? Op XP kon je niet verder komen dan IE8. Vista is geloof ik beperkt tot IE9. Waarom? Het is maar een web browser! Chrome en Firefox kunnen je de laatste versie geven voor elk systeem. Waarom kan Microsoft dat zelf niet dan?
Eigenlijk kunnen ze het wel, maar de browser die je er gratis bij krijgt levert geen geld op als je niet getriggerd wordt om eindelijk weer eens een nieuwe Windows versie aan te schaffen.

En waarom komt de nieuwerwetse Microsoft browser niet uit voor oudere Windows versies? Ik bedoel Microsoft wil je laten geloven dat je niet meer zonder Edge kunt internetten, toch?

Updates


Iedereen die een beetje bekend is met computers zal het me eens zijn dat updates heel erg belangrijk zijn voor de hedendaagse computers. Maar wat zijn die updates onder Windows een verschrikkelijke puinhoop zeg!
Updates komen van alle kanten. Niet alleen Windows wordt ge-update, maar ook de virus scanner, het office pakket, Acrobat reader, de flash player, het CD brand programma, de FTP client, Firefox en Chrome krijgen allemaal afzonderlijk hun eigen updates. En dan ben ik vast nog wel een aantal programma's vergeten.
De gebruiker wordt dus meerdere keren per dag lastig gevallen met updates. En wat nu als je eens in het buitenland bent met een dure dataverbinding? Hoe voorkom je dan dat al die updates binnen blijven komen?
Onder Linux wordt alles centraal geregeld en krijg je maximaal een keer per dag een verzoek tot updates. Als het je dan een keer niet uit komt negeer je die melding gewoon en kost het je geen dure data.

Windows update En telkens als er een Windows update geweest is blijft de computer zeuren om opnieuw op te mogen starten. Als je daar niet snel genoeg op reageert dan start de computer zichzelf wel een keer opnieuw op, zelfs als hij iets heel belangrijks aan het doen is. Lekker makkelijk.
Sinds een tijdje heeft Windows er een handje van om updates te willen installeren als je de computer uit schakelt. Lekker makkelijk als je je laptop net uitschakelt omdat de accu bijna leeg is. "Schakel de computer niet uit" zie je dan. Nee hoor, doe ik niet, dat doet ie dadelijk zelf wel als de accu helemaal plat is.
Ook lekker als je op Schiphol even hebt zitten computeren en je het vliegtuig in moet. Jammer, vliegtuig gemist want ik mocht mijn computer nog niet uit zetten.

Zo heb ik onlangs een laptop mogen repareren met Windows Vista erop. Bij Windows Vista is de uitschakelknop nogal verstopt. Wat voorheen de uit knop was is nu de standby knop geworden.
De betreffende computer was blijkbaar al heel lang niet meer echt uitgeschakeld geweest, want toen ik hem netjes wilde uitschakelen bleken er 33 updates klaar te staan. De updates waren allemaal al gedownload, want hij had bij mij nog geen internetverbinding. Het heeft zo'n 25 minuten geduurd voordat de updates allemaal waren geïnstalleerd. En toen ik de computer daarna opnieuw opstartte heb ik behoorlijk lang naar een zwart scherm moeten kijken waarna het nog eens 5 minuten heeft geduurd voordat alle updates waren geconfigureerd.

En dan zijn er nog van die programma's die zichzelf zo belangrijk vinden dat ze na elke update weer een snelkoppeling op het bureaublad plaatsen. Acrobat Reader is zo'n programma. Na iedere update staat die snelkoppeling weer op het bureaublad. Nu heb ik al behoorlijk wat vlieguren achter de computer doorgebracht, maar ik heb echt nog nooit Acrobat reader opgestart via een snelhoppeling.

En heb je wel eens een systeem weer helemaal opnieuw geïnstalleerd via de herstelpartitie? Je bent een week bezig om alle updates binnen te halen en te installeren. Een een keer het goede binaire bestand installeren is in Windows blijkbaar niet mogelijk. Je moet gewoon een voor een door de hele geschiedenis van elk update bestand heen voordat je de laatste versie krijgt.
Denk je de laatste update gehad te hebben, heeft hij er weer 17 gevonden.

En dan zegt Oracle dat Java aan een udate toe is. Nou vooruit dan, update dat maar eens. Gaan ze zitten stoefen dat Java op meer dan 3 miljard apparaten draait. Dit kan best kloppen, maar het merendeel daarvan zijn Android apparaten, en die proberen ze steeds te dwarsbomen met rechtzaken. Maar dat even terzijde.
Wat me vooral irriteert is dat Oracle het nodig vindt om mijn startpagina en zoekmachine voor me aan te passen. Tenminste als ik even niet oplet. Want ik moet zelf zeggen dat ik dat niet wil hebben!

Veiligheid


Microsoft is helemaal niet geïnteresseerd in jouw veiligheid. Ze verdienen liever een paar centen aan advertentie inkomsten van malafide software aanbieders, zoals Softonics, dan dat ze proberen te voorkomen dat je die troep installeert. Het is niet voor niets dat die malafide aanbieders hoog scoren op de Bing zoek resultaten.

En zo lang Windows al bestaat worden bestandsextensies voor de gebruiker standaard verborgen gehouden. Je zou maar eens willen weten of een bestand een virus zou kunnen bevatten. Dat is veel te veel informatie voor een gebruiker. Laat hem maar gerust klikken op het bestand leuke mop.txt__________.exe, want hij ziet die .exe toch niet.

Een Kind Kan De Was Doen


BearShare is bestanden aan het wissen Ja, letterlijk. Ik controleer zo af en toe eens wat Windows computers van mensen die er niet zo heel veel verstand van hebben. En keer op keer ben ik weer verrast door de rotzooi die er weer op geïnstalleerd is. Niet door de eigenaar van het systeem, want die zou niet eens weten hoe dat zou moeten. Nee, die rommel wordt door snotneuzen die met die computers mogen spelen geïnstalleerd.

Zo was op de computer waar ik het nu over heb BearShare en I-Mesh geïnstalleerd. Twee bronnen van de meeste computer ellende. Het viel me namelijk op dat de zoekmachine van de browser was veranderd in de zoekmachine van BearShare.
Nadat ik de zoekmachine heb terug gezet op Google heb ik de betreffende software maar snel verwijderd. Nou ja snel. Het verwijderen van BearShare duurt maar een minuutje of 5. En steeds bleef hij maar melden dat hij bestanden aan het verwijderen was. In die tijd kan ik de hele computer wissen verdorie, laat hij het nog wel heel? Ja gelukkig het systeem draait nog.

Moraal van dit verhaal: "Dat het kinderlijk eenvoudig is om software te kunnen installeren is niet altijd een voordeel hoor!"

Programma's Installeren Onder Windows


Ik weet het, ik ben de laatste tijd een beetje verwend als het om programma's installeren gaat. Onder Linux ga je gewoon naar je software center en klikt daar op wat je wilt hebben. Maar af en toe doe ik nog wat op Windows computers, om het af te leren zullen we maar zeggen. Het downloaden en installeren van programma's is er echter de laatste tijd niet beter op geworden.

Nep download site: Klik om de afbeelding te vergroten Als voorbeeld hier noem ik het installeren van Winamp. In het Bing zoekvenster type ik winamp en klik gewoon op het eerste resultaat dat dit oplevert. Dat doe ik bij zoekresultaten van Google ook altijd. Nu had ik natuurlijk beter kunnen weten wat de betrouwbaarheid van de Bing zoekmachine betreft, maar ja af en toe maak ik de zelfde fouten als de rest van de wereld. Afijn, ik kom op een website die claimt de laatste versie van Winamp aan te bieden. Dat is al een leugen, want de laatste versie was op dat moment 5.6, terwijl zij versie 5.57.2 aanboden. En alles was nog netjes in het Nederlands ook! Wat wil je nog meer.
Babylon rommel: Klik om de afbeelding te vergroten Ik klik dus op de grote oranje Download knop en krijg netjes een installatiepakketje wat ik dus meteen maar startte. Maar tot mijn grote verbazing krijg ik na het installeren van Winamp nog een venster. Ze willen de Babylon toolbar op mijn PC installeren. En ze willen de Babylon zoekmachine als standaard instellen. Ten slotte willen ze de Babylon zoek pagina ook nog eens de homepage van mijn browser maken.
Nou ja, als ze dat dan toch zo graag willen doen, ga je gang. Het is toch maar een virtuele machine, waarvan ik net daarvoor nog een snapshot gemaakt heb.

Lees de kleine lettertjes, als je kunt!: Klik om de afbeelding te vergroten Affijn de Babylon toolbar en zoekmachine zijn netjes geïnstalleerd. Maar Winamp nog niet! Om Winamp te installeren moet ik een SMSje sturen naar 4999. En dan beloven ze me 3 SMSjes terug te sturen (die elk €1,50 kosten) met daarin een code. Met die code kan ik dan Winamp gaan gebruiken.
Of de code ook werkelijk gestuurd wordt en of die werkt weet ik niet. Ik ben gekke Henkie niet, ik ga dus echt geen SMSjes sturen.

Dus voor de prijs van een waardeloze, PC vertragende, toolbar en €4,50 aan SMSjes kon ik een gratis programma installeren. Gewoon omdat ik niet goed oplette en op de juistheid van de zoekresultaten van Bing vertrouwde. Na wat met de Babylon zoekmachine gespeeld te hebben kom ik tot de conclusie dat de zoekmachine gewoon een onderschepte Google pagina is waar ze hun eigen "zoekresultaten" aan hebben toegevoegd. Daar komt nog bij dat te pas en te onpas en ongevraagd een nieuw tabblad geopend wordt met Babylon reclame.

Denk je dat dit een incident is? Nee, dit is puur opzet. Zoek maar eens op 7-Zip, een schitterende gratis vervanger voor Winzip. Voor je het weet installeer je het slappe aftreksel jZip, in plaats van het bedoelde 7-Zip. En samen met de Babylon versie van Winamp heb je dan al 2 prachtige, irritante, instabiele, PC vertragende, waardeloze toolbars in je browser staan.

En dan durven ze nog te zeggen dat Linux moeilijk is! Ik snap er niks meer van. Jij mag het zeggen.

Windows Disk Loopt Vol


Om mijn TV opnames gemakkelijk op maat te kunnen knippen maak ik al jaren gebruik van een virtuele Windows machine. Eerst was dat een XP machine, maar sinds een tijdje is dat een Windows 7 machine. Virtualbox adviseert een minimale harddisk van 25GB voor Windows 7. Omdat de machine alleen maar Windows en een simpel programma hoeft te bevatten vond ik dat wel een mooi voorstel. Na installatie hield ik nog een kleine 10GB over op die harde schijf, meer dan genoeg dus.

Maar op een gegeven moment liep die harde schijf helemaal vol. Heb ik dan per ongeluk mijn films op de verkeerde schijf gezet? Even zoeken...... nee, geen een film op die schijf.
Ik kon zoeken wat ik wilde, er was niets wat er af kon. Dus heb ik de schijf maar vergroot tot 40GB.

Weer een tijdje later liep de schijf weer helemaal vol. 40GB met helemaal niets! Ik dacht meteen aan het avontuur wat we gehad hebben met Windows SBS 2008. Dus ik ga op zoek naar gigantische log files. Niets gevonden dus.
Na wat speurwerk bleek dat de map c:\Windows\winsxs meer dan 22GB aan data bevatte. Even Googlen leert je dat deze map oude installatie bestanden bevat en alternatieve versies van dll files die conflicteren met elders geïnstalleerde dll files.
Wat moet ik met die rommel? Even zoeken naar wat tools om die troep kwijt te raken. Nu blijkt dat Windows zelf een tool heeft om de harde schijf op te ruimen. In een verborgen hoekje kun je dan instellen dat je oude installatiebestanden wilt verwijderen. Mooi, dat is de oplossing dus.
Nee hoor, Windows besloot dat het slechts zo'n 200MB kon missen. Dat schiet dus niet op zo.

Op aanraden van wat Windows experts de tools ccleaner en System Ninja geprobeerd. Geweldig! Weer 500MB van mijn schijfruimte terug.

Dus dan maar geprobeerd om deze bestanden handmatig te wissen. Dat gaat dus mooi niet. Dan maar even die schijf onder Linux mounten en een aantal files weggooien.
Dat was dus niet zo'n goed idee. Windows start nog wel, maar het loopt op de vreemdste punten mis nu. Kennelijk is Windows niet blij als je willekeurige bestanden uit de map winsxs gaat weggooien.

Moraal van dit verhaal. Als je een mooie SSD schijf in je computer hebt van 60GB, dan weet Microsoft deze fijn voor je te vullen met oude troep die je nooit meer nodig hebt. En die ruimte krijg je mooi niet meer terug. Hierdoor kun je die ruimte in ieder geval niet vullen met illegaal verkregen software of media.

Ik zat dus met een volle harde schijf van 40GB met uitsluitend Windows er op en een klein programma. Lekker efficiënt.
Daarom heb ik Windows 7 maar opnieuw geïnstalleerd en deze nieuwe machine geen internet verbinding gegeven. Dan zeurt Windows tenminste ook niet meer dat hij nog een stapel updates wil installeren als ik de machine wil uitschakelen.

Windows SBS2008 Server Disk Vol


Tja, net als de rest van de wereld draaien we op het werk ook Exchange, in ons geval op een Small Business Server 2008. De harde schijf waar die machine op draait is 250GB groot en de shares staan inmiddels op een aparte schijf omdat de C: schijf steeds maar vol bleef lopen.
Nu kwam het regelmatig voor dat we geen externe mail meer binnen kregen. Het blijkt dat Exchange weigert om nog externe mail te ontvangen als de C: schijf minder dan 6GB aan vrije ruimte heeft. Je zou verwachten dat de administrator dan een waarschuwing krijgt dat de mail niet meer binnen komt. Dan kun je er tenminste meteen wat aan doen. Maar nee, het blijft gewoon doodstil. En dan ga je je afvragen waarom het zo stil is?
Alle data shares hadden we al naar een andere schijf gekopieerd, dus veel ruimte konden we niet meer besparen op de C: schijf. Dus laten we de mails ook maar binnen komen op onze data schijf, probleem opgelost.
Ja, dat had je gedacht. Nog steeds werd externe mail geweigerd als de C: schijf onder de 6GB dook.

Waar blijft heel die schijfruimte dan? We hebben 250GB, alleen voor de Windows Server! De meeste data hebben we inmiddels al van de C: schijf af gekopieerd om ruimte vrij te krijgen.
Als je gaat zoeken vind je slechts een 50GB aan data, de rest wordt niet eens getoond, zelfs niet aan de aministrator.

Na wat Googlen blijkt dat de IIS server zich nogal belangrijk vindt. We gebruiken de IIS helemaal niet, ja, alleen voor de webmail dan. Maar toch heeft de machine in nog geen 4 jaar tijd 110GB aan logdata weten te verzamelen! Echt waar, 110GB aan on-ingepakte platte tekst voor een service die we niet gebruiken! 110GB aan verborgen bestanden die de administrator niet eens gevonden kon krijgen.
En het leuke is dat Microsoft het niet eens nodig vindt om een programma mee te leveren waarmee tekst bestanden van enkele tientallen gigabytes gelezen kunnen worden. Dus als je wilt weten wat er in zo'n log file staat kun je hem het beste naar een Linux machine kopiëren zodat je hem ten minste kunt doorzoeken.
Bij Microsoft hebben zij blijkbaar nog nooit van een log-rotate gehoord. Linux pakt logs die ouder zijn dan 2 weken gewoon in, dan blijft er nauwelijks nog iets van over want logs bestaan nu eenmaal uit veel repeterende stukken platte tekst.

Dus heb jij ook onverklaarbaar veel disk verbruik op je Windows server, gooi dan maar eens wat log files weg uit de map C:\inetpub\logs\LogFiles .