Internet & Applicaties

SkyZIP Een Veelzijdige Proxy Server


Simpel gezegd is een proxy server een programma waar al jouw webverkeer doorheen wordt gestuurd. Je aanvraag gaat dus niet rechtstreeks naar de bestemming, maar wordt eerst naar de proxy server gestuurd, die het op zijn beurt weer doorstuurt naar de webserver waar je naartoe wilt. Andersom gaat het antwoord van die webserver niet rechtstreeks naar jou, maar naar de proxy server. De proxy server op zijn beurt stuurt het antwoord dan naar jouw webbrowser.
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je soms al je web verkeer door een proxy server wilt laten lopen. En SkyZIP behandelt veel van die redenen.
Let wel, SkyZIP is alleen een proxy server voor jouw webbrowser. Dus niet voor je mail, torrent, usenet, muziek en video streaming programma’s en ander internet verkeer. Dat is ook logisch, want SkyZIP is een browser extensie, en kan derhalve dus ook alleen je webverkeer behandelen.

Het mooie van kyZIP is dat je de proxy instellingen simpel kunt activeren en deactiveren met één druk op een knopje in je browserbalk. Je hoeft dus niet altijd gebruik te maken van de proxy. Alles blijft dus zoals het was, totdat je besluit dat je de proxy server nodig hebt.

SkyZIP Installeren


Je kunt naar extensiebeheer van je webbrowser gaan. Daar zie een zoekbalk, waar je skyzip in moet vullen. Kies daarna de optie installeren.
Vind je dat te eng omdat je bang bent de verkeerde extensie te installeren dan kun je ook naar de website van SkyZIP gaan en daar op een van de grote installeer knoppen klikken. Je wordt dan doorgestuurd naar extensiebeheer, met de juiste extensie reeds voor je geselecteerd. Je hoeft dan alleen nog maar op installeren te klikken.

Om de een of andere reden kan ik op het moment van schrijven geen extensie gevonden krijgen voor Firefox, terwijl die toch wel ondersteund zou moeten zijn. Wellicht staat dit er nog aan te komen. Ook klikken op de installeer knop op hun website loopt dood. Even afwachten dus.

SkyZIP Aan En Uit Zetten


SkyZIP extensie OK, je hebt de SkyZIP extensie geïnstalleerd. Standaard staat SkyZIP dan ook meteen aan. Maar dat wil je wellicht niet altijd. In Chrome kun je rechts bovenaan op het satellietschoteltje klikken om SkyZIP aan (schoteltje is groen) of uit (schoteltje is grijs) zetten. Zo gemakkelijk is de interface met deze extensie.

SkyZIP Wat Kun Je Er Mee


Minder dataverbruik

Ik denk dat we hier de ZIP te pakken hebben van SkyZIP. Ze claimen tot 50% minder data te verbruiken dan normaal door alle overbodige spaties en andere zogenaamde "white space" tekens weg te laten in HTML, CSS en JavaScript bestanden. En ze zouden minder gunstige mediabestanden transcoderen naar modernere varianten, die compacter zijn. Dit is natuurlijk alleen interessant wanneer je een mobiele dataverbinding gebruikt, want thuis heb je meestal niet te maken met datalimieten op je internet.

Ik heb dit even geprobeerd op mijn eigen website, maar zag geen verschil in de bestanden die daarbij binnenkwamen. Maar ja, mijn website is nu niet echt media intensief. Dus wellicht heeft SkyZIP besloten dat er niet heel veel winst te halen valt om dat te gaan comprimeren.

Hoe dan ook, mij maakt het niet zoveel uit, omdat ik dit wellicht de meest oninteressante functie van SkyZIP vind.

Altijd HTTPS

Kijk, deze vind ik dan weer wel leuk. Het verkeer tussen jou en SkyZIP maakt altijd gebruik van HTTPS, ook al werkt de website die je wilt bezoeken nog steeds uitsluitend in HTTP. Erg handig wanneer je op een vreemd netwerk aan het internetten bent. Kunnen ze in ieder geval niet zien wat je aan het doen bent.

Let wel, de verbinding vanaf SkyZIP naar je doel website is nog steeds niet gecodeerd. Dus vertrouw dat soort websites nooit belangrijke data toe zoals, wachtwoorden, persoonlijke informatie of bankgegevens.

IPv6

SkyZIP kan de doel website ook via IPv6 bereiken, ook al heeft jouw internetprovider daar nog nooit van gehoord in 2023 . Bezoek maar eens https://www.ipadres.tk. Je zult daar een IPv6 adres zien. Dat is dus het IP adres van SkyZIP, niet dat van jou.

Ook als je een website via IPv4 bezoekt zul je zien dat het IP adres niet van jou is. Dat komt omdat de webserver alleen het IP adres van de SkyZIP server ziet. Kijk maar op https://ipv4.ipadres.tk en vergelijk het getoonde IP adres met dat van jezelf (wanneer SkyZIP uitstaat).

Dit is dus een soort van anonimisering van je verbinding. De doel webserver ziet dus niet meer jouw eigen IP adres als je SkyZIP hebt aan staan.
Dat is ook handig wanneer je de de piratenbaai wilt bezoeken via een internetprovider die de nutteloze blokkade aan heeft moeten zetten van de stichting Brein.

Adblocker

Ja leuk, maar voor mij niet echt nodig omdat ik reeds gebruik maak van Adblock Plus. Maar voor zo’n proxy server is het natuurlijk heel gemakkelijk om bepaalde bestemmingen op een zwarte lijst te zetten zodat die onzin allemaal niet mee hoeft te komen. Scheelt ook weer dataverbruik.

Global mode

Volgens de SkyZIP website komt deze functie binnenkort. Hiermee kun je net doen of je vanuit een ander land komt. Waarschijnlijk krijg je dan een lijstje te zien waaruit je het land van internetverbinding kunt kiezen zodat je Geo-blocking kunt omzeilen. Hiermee zou je dus bijvoorbeeld Nederlandse media vanuit het buitenland kunnen bekijken. Maar zoals gezegd is deze functie momenteel nog niet beschikbaar.

Onion websites

Vreemd genoeg staat deze functie niet vermeld op hun website, terwijl dit voor mij misschien wel de belangrijkste functie is. Normaal gesproken kun je .onion websites alleen met de TOR browser bekijken, of met de TAILS Linux distributie. Ik heb hier al eens eerder over geschreven. Met normale webbrowsers is het niet mogelijk om .onion websites te bezoeken.
Wel als je SkyZIP hebt aanstaan. Zet SkyZIP maar eens aan en kijk maar eens op mijn persoonlijke .onion website http://oeioei4qg23lbvew.onion/.

Let wel op. Je anonimiteit wordt hiermee absoluut niet gewaarborgd. Als je zelf anoniem wenst te blijven zul je toch echt de TOR browser of de TAILS distributie moeten gebruiken. Het enige doel van deze functie is om het voor een normale webbrowser mogelijk te maken om websites te bezoeken die zelf anoniem wensen te blijven.