Internet & Applicaties

Web Hosting 2.0


Begrijp me niet verkeerd, ik ben dik tevreden over mijn hosting provider www.one.com. Maar als je, net als ik, 4 of meer domeinnamen hebt lopen bij je hosting provider, wordt het misschien eens tijd om te gaan kijken naar een dedicated VPS server waarop je zelf je sites gaat hosten. Dat kan namelijk vele voordelen bieden en het hoeft niet eens duurder te zijn dan wat je normaal aan de web hoster kwijt bent.
Op deze pagina's kun je zien waar ik voor gekozen heb en hoe ik daar toe gekomen ben. Wellicht heb jij er ook wat aan bij je keuze van de oplossing die het beste bij jou past.

Zoals Het Was


Tot eind 2015 had ik mijn 4 officiële web pagina's bij www.one.com ondergebracht. Eigenlijk ben ik daar dik tevreden over. Zo heeft www.one.com de volgende voordelen die voor mij interessant zijn:

 • Add-on domeinen - Deze maken het mogelijk meerdere domeinen te hosten op de zelfde web ruimte. Dus als je web ruimte nog niet vol is kun je er meerdere domeinnamen bij zetten. Dit is niet helemaal gratis, maar is wel voordeliger dan 4 aparte hosting pakketten.
 • Betrouwbaar - In de jaren dat ik klant geweest ben bij www.one.com kan ik me niet een enkel incident herinneren.
 • Voordelig - Lekker lage prijzen, zonder in te hoeven boeten voor kwaliteit.
 • Veilig - Ssh toegang, waardoor je niet meer afhankelijk bent van het antieke en zeer onveilige FTP protocol om je website te kunnen uploaden. Je kunt zelfs inloggen op een beperkte ssh shell, waardoor zaken als het wijzigen van permissies een fluitje van een cent zijn.
 • Sportief/professioneel - Opzeggen was een fluitje van een cent. Open de Nederlandstalige chat support, zeg dat je weg wilt, en je krijgt meteen alle informatie die je nodig hebt om op of over te stappen. Dus geen gezeur/gejammer/gepush om je toch nog als klant te behouden. Dit heb ik wel eens anders mee gemaakt bij andere diensten.

Maar het kan natuurlijk altijd nog beter.

 • Zo kan ik via de ssh shell van www.one.com geen gebruik maken van mijn git server omdat uitgaande ssh verbindingen niet zijn toegestaan.
 • Het koppelen van meerdere domeinnamen naar de zelfde document root is niet mogelijk, waardoor elke extra domeinnaam €12 per jaar extra kost.
 • www.one.com is nog niet via IPv6 bereikbaar, alhoewel hun DNS servers het al wel ondersteunen.
 • Gratis domeinnamen, zoals .tk en .ml die je bij www.freenom.com kunt aanvragen, zijn niet te koppelen aan je web space bij www.one.com. Die heb ik daarom altijd van thuis uit gehost, iets wat door mijn zeer beperkte bandbreedte zeker niet ideaal was.

Dus wordt het eens tijd om eens rond te kijken of er niet ergens betere oplossingen te verkrijgen zijn.

Wat Heb Ik Nodig?


Laten we eerst even een inventaris maken van wat ik eigenlijk allemaal nodig heb.

 • Een registrar, waar ik mijn betaalde domeinnamen kan registreren. Deze registrar moet dan wel een goede DNS server hebben, waar ik volledige controle krijg over mijn DNS instellingen, zoals CNAMES, IPv6, MX, en text records. Ook moet je elk willekeurig sub-domein kunnen aanmaken.
 • Een mail server. Al mijn mail loopt via Gmail, dus heb ik eigenlijk alleen maar een forwarding mail server nodig. Zo'n server moet dus de mail, die naar mijn domeinnaam adressen is gestuurd, doorsturen naar Gmail.
 • Een web server. Deze moet alle websites van al mijn betaalde en gratis domeinnamen kunnen serveren. En liefst nog ruimte over hebben voor eventuele toekomstige projecten. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat die web server via IPv6 bereikbaar is.
 • Een beetje kennis van Linux. Je moet weten hoe je een Linux server onderhoudt, hoe je programma's installeert en up-to-date houdt, en hoe je programma's moet instellen. Dat lijkt ingewikkeld, maar in alle gevallen kan het internet je vriend zijn.

Wat mij betreft hoeven al deze zaken niet per se bij een en de zelfde aanbieder te worden onder gebracht. Laten we maar eens gaan kijken hoe alles in elkaar te passen is.

Domeinnamen En DNS Server


Strato

Ik heb zitten denken aan het huren van een VPS bij Strato. Het is dan wellicht logisch om daar ook de domeinnamen te laten registeren. Maar gelukkig kwam een collega van me er achter dat de DNS Service van Strato nou niet echt geweldig is. Je hebt maar zeer beperkte controle over je instellingen. Zo zijn bijvoorbeeld sub-domeinnamen niet mogelijk bij Strato. Dus slaan we Strato maar over als domein registrar.

One.com

Een andere mogelijkheid is om de domeinnamen gewoon bij www.one.com te blijven registreren. Op zich is daar niets mis mee. Maar wellicht zijn er nog andere oplossingen te verzinnen.

Webkneus

Webreus is ook heel goedkoop. O nee, daar heb ik niet zo'n goede ervaring mee. Die raken zomaar de controle over je domeinnamen kwijt, zonder dat ze daar iets aan doen. Communicatie met die gasten is overigens ook totaal onmogelijk.
Ik heb er al spijt van dat ik die optie hier heb genoemd.

Freenom

Zo zou ik natuurlijk al mijn domeinnamen kunnen laten registreren bij www.freenom.com. Die partij registreert tegenwoordig de gratis domeinnamen die op .tk, .ga en .ml eindigen bijvoorbeeld. En daar kun je best wel het een en ander instellen wat DNS betreft. Het hoofdkantoor zit zelfs in Nederland.
Dit zou best een serieuze kandidaat kunnen zijn.

TransIP

Via verschillende kanten is me aangeraden om eens naar TransIP te gaan kijken. Ze zijn ook in Nederland gevestigd en ze schijnen een erg goede helpdesk te hebben.
Klanten van TransIP konden ook gebruik maken van hun cloud storage, Stack genaamd, waar je zomaar 1TB aan data opslag kreeg, ook hier in Nederland. Ik kreeg zelfs 1T byte aan Stack storage voordat ik mijn eerste cent aan hun betaald had. Maar helaas is er een einde gekomen daan de gratis cloud opslag, maar het was goed zolang het duurde.

Welke wordt het?

Bovenstaande lijstje is bij lange na niet compleet. Er zijn nog talloze andere DNS aanbieders in het land en op de wereld. Maar ik ga het mezelf niet al te moeilijk maken. De prijzen ontlopen elkaar niet zo heel veel en verder hoeven ze alleen maar te bieden wat ik nodig heb.
Ik heb besloten om naar TransIP te gaan. Gewoon omdat ze zo gul waren door mij 1T byte Stack cloud opslag te bieden. Voor wat, hoort wat. Anders was ik denk ik gewoon bij one.com gebleven met mijn domeinnamen.

Mail Forwarding


Wensen en eisen

 • Persoonlijk vind ik het het gemakkelijkste als al mijn mail via één mailbox te bereiken is. Daarom loopt al mijn mail via Gmail. Ook de mail die naar mijn domeinnaam adressen gestuurd wordt moet worden doorgestuurd naar Gmail.
 • Ook wil ik dat ik via Gmail met het inkomende adres kan antwoorden.
 • Het moet betaalbaar blijven. Het hoeft niet volledig gratis te zijn, maar ik heb geen zin om €5 per maand per mail adres te gaan betalen.
 • Virus en spam filters zijn niet nodig. Daar is Gmail een kei in.

Zelf een mail server draaien

Zelf een mail server draaien is niet eenvoudig, en wordt door velen afgeraden. Maar wat nu als die mail server alleen maar hoeft te forwarden? Het draaien van een eigen server betekent wel onafhankelijkheid, wat een groot voordeel is. Ik heb hier toch maar even wat meer tijd in gestoken om het te onderzoeken. Maar daarover later meer.

Betaalde mailhosting

Ik heb een paar oplossingen bekeken, maar die vind ik stuk voor stuk veel te duur. Als ik dadelijk een stuk of 8 websites kan hosten voor pak hem beet €5 à €10 per maand, dan ga ik toch zeker geen €2 tot €5 per maand per e-mail adres betalen! Goedkopere betaalde oplossingen heb ik haast niet kunnen vinden.

Dus deze oplossing slaan we maar even over. Maar gelukkig zijn er enkele gratis oplossingen.

improvmx.com

Bij improvmx.com sturen ze alle mail (catch all) die op jouw domein wordt ontvangen door naar één bepaald adres. Meer kun je niet instellen. Het is weliswaar gratis, maar de dienst is dan ook redelijk beperkt. Ik kan natuurlijk bij Gmail alleen de adressen er uit filteren die ik wil hebben en de rest negeren.

Het is een leuke oplossing als je niets anders gevonden kunt krijgen. Maar ik ga toch nog even wat verder kijken.

www.name.com

Ik kwam ook nog www.name.com tegen. Die bieden ook een gratis forwarding service aan. Met dit verschil dat je hier wel per adres een forwarding adres kunt kiezen. Sterker nog, je kunt hier helemaal geen catch all adres instellen.

Ze bieden wel een volledige mail oplossing, maar die kost $1 per maand, per e-mail adres en je moet meteen voor een heel jaar betalen. Dit is de goedkoopste betaalde oplossing die ik heb kunnen vinden. De prijs is redelijk, maar dat ik een jaar vooruit moet betalen is nou net weer een te hoge drempel om het eens uit te proberen.

www.zoho.com

Door www.zoho.com wordt een complete office suite aangeboden, inclusief e-mail, kalender, takenlijst, documenten, spread sheets, presentaties en wat al niet meer. Als je het goed bekijkt is het zelfs een alternatief voor Gmail. Maar ja, ik ben niet op zoek naar een Gmail vervanger, ik ben op zoek naar een e-mail forwarder.
Gelukkig kan dat ook.

Je kunt gratis 10 mail adressen krijgen bij Zoho, die je allemaal kunt laten forwarden naar 10 individuele adressen. Ieder adres krijgt 5GB opslag ruimte voor e-mails en 5GB opslag voor documenten. Maar aangezien we enkel gebruik gaan maken van e-mail forwarding wordt helemaal geen opslag verbruikt.

Deze oplossing heeft echter een paar nadelen. Zo kun je bij de gratis versie slechts een domeinnaam koppelen. Heb je er meer dan zul je dus stiekem meerdere accounts moeten aanmaken. En je kunt geen gebruik maken van de gratis domeinnamen zoals .tk, .ga en .ml.

TransIP doorstuurservice

Een paar dagen na het publiceren van dit artikel kwam ik er achter dat TransIP een prachtige doorstuurservice biedt, voor slechts €5 per jaar. Kijk, dat is wat we willen!
Eigenlijk forwarden ze dan ook je website, maar met een paar instellingen in de DNS server kun je je website nog steeds zelf hosten, terwijl de mail door TransIP wordt geforward.

Wat de instelling mogelijkheden precies zijn weet ik niet. Volgens de FAQ pagina kun je slechts een bestemmingsadres opgeven. Dat is dan weer jammer. Dit betekent dat het een catch all instelling is, wat dus betekent dat alle spam ook naar die ene inbox gaat. En een email adres per gezinslid is ook al niet mogelijk.
Als ze dat nou nog eens verbeteren, dan is dit een perfecte oplossing voor een mooie prijs.

Mijn keuze

Tja, het staat eenieder natuurlijk vrij zijn/haar eigen keuze te maken. Maar ik ga voor onafhankelijkheid, dus voor een eigen gehoste mail forwarding server. Achteraf gezien viel me de configuratie van zo'n server niet eens zo heel erg tegen.
Hoe dat in zijn werk gaat zie je op een volgende pagina.

Als je echter toch kiest voor een van de bovenstaande gratis oplossingen bedenk dan wel dat zo'n service van de ene op de andere dag kan ophouden te bestaan. En dan moet je wel een alternatief paraat hebben staan, anders kun je tijdelijk geen email meer ontvangen op je domeinnaam.

De Web Server


Dan komen we tenslotte bij het punt waar het eigenlijk om te doen is, de web server. In tegenstelling tot een mail server is een web server heel gemakkelijk zelf te hosten. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een bescheiden Linux machientje en een goede internet verbinding.
Een Linux machine is niet heel moeilijk. Op een Raspberry Pi zou je al heel goed je hobby websites kunnen hosten, zeker met de Raspberry Pi 2B. Maar ja, mijn internet verbinding thuis is niet alles.

Dus moeten we gaan uitzien naar een VPS, een Virtuele Private Server. Dat is een stuk virtuele hardware, ergens in een groot computer centrum, wat helemaal alleen voor jou is. Je mag helemaal zelf weten wat je er mee doet, en het is helemaal aan jou om die machine te beheren.
Er is heel veel keuze in VPS hosting providers. Ik beperk me hier tot slechts een paar, die allemaal redelijk goed uit de bus komen.

Wat zijn mijn eisen?

 • De prijs mag liefst niet boven de €10 per maand uitkomen. Het moet leuk blijven. Zo veel advertentie inkomsten haal ik nou ook weer niet binnen.
 • De VPS server moet hier in Europa staan. Het liefste zelfs nog in Nederland.
 • Bij voorkeur moet de server per IPv6 bereikbaar zijn.
 • De machine moet minstens een snelle processor bevatten, minstens 512MB geheugen hebben, minstens zo'n 20GB harddisk ruimte bieden, en niet al te zuinig zijn met de toegestane bandbreedte.
 • De machine moet minstens de laatste Debian versie kunnen draaien.

Amazon

Een van de eerste virtuele hosters die tegenwoordig in je op komt is misschien wel Amazon, met hun AWS en EC2 en weet ik niet welke afkortingen ze nog meer hebben. Die hebben nog heel veel ruimte over in hun service centra, en die ruimte verhuren ze. Amazon is enorm flexibel, je bepaalt zelf je rekenkracht, hoeveel opslag je wilt verbruiken, je rekent af voor de data die je werkelijk verbruikt/verstuurt. Je kunt zelfs een of meerdere machines stand-by hebben staan, waarbij je alleen voor de opslag betaalt zolang de machine niet draait.
Kortom, als je bij Amazon nog iets te kort komt ben je echt veel van plan.

Het grootste nadeel bij Amazon vind ik echter de ondoorzichtige kosten. Die zijn zo dynamisch dat alleen ervaring je kan vertellen wat het je per maand gaat kosten. OK, ze hebben een jaar lang een gratis proef account, maar helemaal gratis is dat niet. Ik meen dat je namelijk wel voor je data transport moet betalen.
In dat jaar kun je natuurlijk zien of Amazon bij je past. Maar je weet pas daarna wat het je precies gaat kosten. Persoonlijk hou ik niet zo van dat soort verrassingen. Ik weet liever van te voeren wat het me gaat kosten, ook al zijn die kosten wat hoger dan de flexibele kosten.

Strato

Strato heeft waarschijnlijk de meest waardeloze reclame sinds de reclames voor tampons van de TV zijn verdwenen. Maar ze bieden best wel leuke VPS oplossingen. Het is een dochter onderneming van Deutsche Telecom, wat het waarschijnlijk een solide basis geeft. De eigenschappen en de prijzen van de VPS-sen zijn best interessant. Ze bieden ook IPv6 toegang en zelfs 2 IPv4 adressen per server als je dat graag wilt. Op zich is Strato dus een serieuze kandidaat.
Alleen hun DNS dienst is echt een afrader.

Er kleeft m.i. een nadeel aan Strato, en dat is de opzegging. Dat moet schriftelijk gebeuren. Ze maken het je dus onnodig moeilijk om er mee te stoppen. Voor de rest is er volgens mij niets mis met de geboden opties.

Backupsy

Een iets minder bekende VPS aanbieder is wellicht Backupsy. Zij hebben voor een tientje in de maand een leuke VPS met 250GB aan SSD harddisk ruimte. Dat kan vooral interessant zijn als je die machine, naast een web/mail server, ook als backup gaat gebruiken. Leuk voor als je je eigen Dropbox achtige server gaat draaien, met bijvoorbeeld Syncthing.
Nadeel bij Backupsy is dat ze nog geen IPv6 ondersteunen, helaas.

DigitalOcean

Er is zo veel keuze in VPS aanbieders. Nog eentje dan. DigitalOcean is een grote aanbieder van VPS oplossingen voor een betaalbare prijs. Hun systemen zijn ver geautomatiseerd en gestandaardiseerd, zodat ze hun prijzen laag kunnen houden. Een VPS machine aanmaken kost nog geen minuut, inclusief het installeren van het besturingssysteem naar keuze. IPv6 is geen probleem, je krijgt zelfs 16 adressen per VPS als je dat wilt.
En er is keuze genoeg uit de locaties waar je de VPS wilt hebben staan. Voor mij is de keuze natuurlijk Amsterdam, maar Frankfurt of Londen zou ook niet zo'n gekke keuze zijn.

Het aller leukste wat ik aan DigitalOcean vind is dat je de VPS machines afrekent per minuut dat je ze gebruikt. Je kunt dus gewoon een machine maken, er mee stoeien om iets uit te proberen, en dan de machine gewoon weer weggooien wanneer je klaar bent. Heb je geen machines draaien, dan betaal je ook niets. Heb je er 10 draaien, dan betaal je voor 10 natuurlijk. Betalen gaat overigens met een soort pre-paid systeem. Je stort wat geld op je account via credit card of Paypal en je kunt aan de slag.
Bevalt het je niet, dan betaal je gewoon niet meer.

Het andere leuke van per minuut betalen is bij een totale systeem upgrade. Je kunt je nieuwe server op je gemak inrichten, terwijl de oude nog doorloopt. Als de nieuwe eenmaal klaar is zet je de DNS instellingen om en de nieuwe neemt het van de oude over. Als daarna alles goed werkt kun je de oude gewoon weggooien.
Heerlijk flexibel dus.

Wat ook heel goed is bij DigitalOcean zijn hun help pagina's. Daar staat zeer gedetailleerd uitgelegd hoe je bepaalde services instelt op je eigen VPS. Als je dus niet weet hoe je bijvoorbeeld een Nginx server installeert en instelt, dan kun je dat daar vinden.

P.S. DigitalOcean noemt elke VPS een druppeltje (a droplet). Een beetje een ongebruikelijke naam voor een VPS, maar ja het is een digitale oceaan, en een oceaan bestaat nu eenmaal uit vele druppeltjes.

Scaleway

Nog eentje dan. Scaleway is een dochter van Online en maakt daarom ook gebruik van het netwerk van Online. Toen ik met Scaleway begon hadden ze hun servers alleen nog maar ergens in de buurt van Parijs staan. Inmiddels zijn daar ook Amsterdam en Warschaubij gekomen.
Deze hosting provider heb ik pas ontdekt nadat ik reeds voor Digital Ocean gekozen heb. Het aller leukste aan Scaleway zijn de prijzen, zo laag heb ik ze nog nooit gezien. Ze bieden niet allen VPS machines, maar ook zelf ontwikkelde bare-metal machines voor een krankzinnig lage prijs. Al moet ik toegeven dat de prijs in de loop der tijd wel stiekem omhoog aan het lopen is.
Als je eenmaal een IP adres gekregen hebt blijft die voor jou, totdat je hem zelf weggooit. Dus al gooi je je VPS machine weg, je IP adres blijft van jou en wordt weer opnieuw gebruikt zodra je weer een nieuwe machine aanmaakt. Let wel op, want je blijft dan wel voor dat IP adres betalen (€1 per maand). Dat IP adres kun je ook automatisch laten toekennen aan een tweede machine die standby staat voor het geval je eerste machine kapot gaat.
Ook leuk is dat ze gebruik maken van een centrale firewall voor al je virtuele machines. Als je iets verkeerd doet en jezelf buiten sluit kun je dat via de web interface gewoon weer herstellen.
Ze zijn ook erg gul met hun systeembronnen. De kleinste SSD harde schijf die je kunt krijgen is 40GB, en je kunt er meerdere aan je machine hangen (helaas niet bij VPS machines). En je dataverkeer is ongelimiteerd. Het is wel begrensd op 200M bit per seconde, maar dat is altijd nog sneller dan wat je zelf thuis kunt halen. Ook werkt IPv6 tegenwoordig out of the box.
Het enige nadeeltje is dat je alleen per credit card kunt betalen.

Kortom, ook een hele leuke aanbieder.

Mijn keuze

Ik was eigenlijk het meeste gecharmeerd van de flexibiliteit van DigitalOcean. Zij hebben werkelijk de laagste instap drempel van de boven genoemde hosters. En als je er geen zin meer in hebt betaal je gewoon niet meer.
Dus mijn keuze wat VPS hoster betreft was op DigitalOcean gevallen. Daar liep een kleine VPS van me met al mijn websites er op en dan nog had ik 16GB aan HDD ruimte over. Dat heeft in totaal 6 jaar daar gedraaid, zonder enig problem. Ik moet wel bekennen dat ik een keer een systeem update gedaan heb, dus het zijn eigenlijk twee machines geweest die bij Digital Ocean gedraaid hebben.

Een groot voordeel van het hebben van een eigen VPS server (of meerdere) is dat je van het ene moment op het andere over kunt stappen naar een andere hoster als je niet tevreden mocht zijn over de geboden diensten. Je hoeft alleen elders een server op te tuigen en de DNS om te zetten.

En toen heb ik dus Scaleway ontdekt. Hun servers zijn goedkoper en groter. Ik zou dus zo over kunnen stappen op een VPS van hun.
Maar het kan ook anders. De prijs van beide aanbieders is zo belachelijk laag dat ik ze gewoon ook alle twee kan gebruiken. Als er dan eentje kapot gaat, blijft de andere gewoon doorwerken. Op die manier kan ik de fout op mijn gemakje oplossen, wanneer ik daar tijd voor heb.
Dus toen had ik, voor minder dan €10 per maand twee servers draaien waar al mijn websites op gehost worden.

Tijd Voor Verandering


Na een jaar of 6 wordt het weer eens tijd voor verandering. Digital Ocean is niet veel veranderd. De prijs van mijn VPS is hetzelfde als 6 jaar geleden. Het enige verschil is dat ik nu 1GB aan RAM heb gekregen in plaats van de oorspronkelijke 512MB. Scaleway is wel wat duurder geworden in de loop der tijd. Niet veel hoor, Scaleway is nog steeds een goede optie.
Maar het wordt weer eens tijd om een nieuwe versie van het Debian OS te installeren. En laten we dat eens een keer bij een andere partij onderbrengen.

En die nieuwe partij is Hetzner dit keer. Het is een Duits bedrijf en hun servers staan in Duitsland, Finland en Polen. Ik ga mijn andere VPSsen opzeggen en alles bij Hetzner onderbrengen.

Tot nu toe had ik twee web servers, Popeye in Amsterdam en Olive in Parijs. Het idee was dat mijn web pagina's door blijven werken als een van de servers kapot zou gaan. Dat is in al die jaren niet gebeurd. Dus heb ik besloten om voortaan nog maar een webserver machine te laten draaien. De machine wordt toch beheerd via Ansible, ik kan binnen 10 minuten een nieuwe machine maken mocht er iets kapot gaan.
Een tweede machine gaat mijn IoT zaken beheren, zoals influxdb, MQTT, NodeRed etc. Dat had de web server ook wel gekund, maar ik wil die twee taken toch liever gescheiden houden.

En dat alles weer voor minder dan €10 per maand.