Internet & Applicaties

Alles Mag Weg


Je hebt vast nog ergens een oude computer liggen die eigenlijk wel weg mag. Of je hem nu verkoopt of naar het stort brengt, het is geen prettig gevoel als er nog van alles op de harde schijf staat. Er staan altijd wel wat privé gegevens op zo'n computer en je wilt niet dat die in verkeerde handen komen. Denk daarbij aan je zelf gemaakte foto's, je brieven of emails, of je financiële gegevens. Noem maar op. Denk ook maar eens aan de wachtwoorden die in verschillende toepassing zijn opgeslagen.
Uit de computer oudheid is het begrip format c: nog wel bekend om de harde schijf te wissen. Maar dat is niet echt afdoende omdat formatteren alleen maar de inhoudstabel wist. De echte data blijft nog gewoon op je harde schijf staan, alleen de verwijzingen naar de data is weg.
Daar komt nog bij dat de moderne Windows computers format c: niet eens meer willen uitvoeren. Het enige alternatief wat dan nog over blijft is een nieuwe installatie van het een of ander besturingssysteem over de oude installatie heen zetten. Maar dat is nogal veel werk voor een computer die je toch weg gaat gooien.

Darik's Boot And Nuke


Een heel gemakkelijke manier om je data echt van je computer te wissen is met het programma DBAN, wat te vinden is op www.dban.org. Het is, voor huidige begrippen, een heel klein programma wat je op een CD kunt zetten. Start daarna de computer waarvan je de harddisk(s) wilt wissen met deze CD op en volg de stappen in het menu. Zodra het programma klaar is is alle data gegarandeerd van je harde schijf gewist en kun je de oude computer met een gerust hart weg doen.

Download En Installatie


Download om te beginnen op je nieuwe computer het ISO bestand van de www.dban.org website. Op het moment dat ik dit schreef was versie 2.2.6 Beta te downloaden onder het kopje Preview Releases.
Je wordt voor de download door gelinkt naar een pagina op sourceforge. Die pagina lijkt wat rommelig en staat vol met Download knoppen, waar je vooral NIET op moet klikken. De download die je moet hebben start automatisch na 5 seconden.

Brand vervolgens dit ISO bestand op een CD-R. Dit is zo gebeurd want het bestand is slechts 10 MB groot. Let wel: Het is een ISO bestand, ook wel een image bestand genoemd. De meeste brandprogramma's kunnen ISO bestanden op CD zetten. Windows gebruikers kunnen het beste het gratis programma infrarecorder gebruiken. Dat is een alleskunner en een goede legale gratis vervangen van het meestal illegaal gebruikte monster wat Nero genoemd wordt.
Gebruik de knop Write Image om de ISO op de CD te branden.

Plaats de zojuist gebrande CD in de oude computer waarvan je de harde schijf wilt wissen en start deze op. Als de computer niet van CD wil starten zul je in de BIOS nog wat boot opties moeten instellen. Dit gaat per computer anders, dus hoe dat moet zul je even moeten uitzoeken. Meestal kom je in de BIOS van je computer door op de DEL, ESC, F1 of F2 toets te drukken tijdens het opstarten. In de meeste gevallen staat tijdens het starten een melding op het scherm welke van de zojuist genoemde toetsen bij jou gebruikt moet worden.

DBAN Aan Het Werk


Als de CD is opgestart op je oude computer zie je het scherm van hiernaast. Klik op het plaatje om het te vergroten. Op het begin scherm kun je wat uitleg krijgen over de werking van het programma. Er zijn nogal wat mogelijkheden die variëren tussen goed wissen en heel erg goed wissen. Voor mij is daar geen verschil tussen, want zo spannend was die data op m'n oude computer toch niet. De standaard ingestelde wis methode vind ik best.

Let op! Je weet toch wel zeker dat dit de computer is die je weg wilt doen hè. Want als je door gaat is dadelijk de harde schijf echt leeg en is alles wat er op stond voorgoed verleden tijd. Je wilt niet hebben dat dit met je mooie nieuwe computer gebeurt natuurlijk.

Door op ENTER te drukken start je DBAN in de interactieve modus. Dat is wel zo gemakkelijk, want dan hoeven we geen rare commando's op te geven. DBAN zoekt nu eerst naar schijven die via USB zijn aangesloten, want ook het wissen van externe schijven hoort tot de mogelijkheden van DBAN.

Zodra bovenstaand proces is voltooid verschijnt het hier naast getoonde menu. In dit scherm kun je een aantal instellingen maken. Ik gebruik gewoon de instellingen zoals ze er staan, leeg is toch leeg. Knappe jongen die de gewiste data daarna nog boven water kan krijgen.

Let vooral op de onderste regel van het scherm. Daar staat wat je allemaal kunt doen. Zo kun je de manier van wissen kiezen en hoe vaak je het wissen wilt laten herhalen. Als er meerdere schijven in de computer gevonden worden kun je met de toetsen J en K respectievelijk omhoog en omlaag gaan in de lijst met schijven.
De schijven die je wilt wissen kun je markeren (of demarkeren als je het fout doet) met de spatie balk. Gemarkeerde schijven worden aangegeven door het woordje [wipe] aan de linker kant van de regel.

Zodra je op de F10 toets drukt gaat het wissen beginnen. Let op! Er is dan dus geen weg meer terug!

This is the point of no return, oftewel gedane zaken nemen geen keer. Het wissen is begonnen. En nu is het wachten geblazen totdat het programma klaar is.

Alles is foetsie. Nu kun je met een gerust hart je computer de deur uit doen, want de data is er af, voor goed.

Het heeft niet veel zin meer om de computer opnieuw op te starten, want er staat toch niets meer op. Nog wel eerst even je CD eruit halen natuurlijk.

Nog Een Kleine Kanttekening


Op de meeste computers staat een speciale herstel partitie (meestal Recovery genoemd). Als je de oude computer wilt weg geven of wilt verkopen kun je die beter laten staan. Want daarmee kun je na het wissen van de rest van de schijf een schone installatie doen van het originele besturingssysteem.
Op zo'n herstel partitie staat immers toch geen persoonlijke data. Meestal zijn die herstel partities namelijk verborgen tijdens normaal gebruik van de computer.