Internet & Applicaties

Geheimzinnige Pop-ups


Een neefje van me is mede web master van een website van zijn handbalvereniging. Op een gegeven moment bereiken hem klachten dat er steeds een vervelend pop-up scherm verschijnt als men de handbal pagina bezoekt.
Ga dat maar zoeken. Zo'n scriptje wat die pop-up oproept kan overal zitten. En van wie komt het dan af? Er zijn namelijk meerdere mensen aangewezen als web master voor die site. En als we het gevonden hebben moeten alle web masters hun bestanden opschonen, anders is bij de volgende update de fout weer terug.

Maar wat we ook zochten, geen scriptje wat die pop-up kon veroorzaken. En het zoeken werd bemoeilijkt omdat de software wemelde van de scriptjes. Daar kwam nog bij dat de pop-up slechts een of twee keer verscheen en dan zich een tijdje stilhield op die betreffende computer.
Ook onze grote vrienden bij Google konden ons niet helpen.

Eureka


En toen zag ik het licht! We maakten even een tijdelijke kale index.php pagina, gewoon een regeltje tekst en verder niets. Bingo, ook met deze kale pagina verscheen de pop-up. Vreemd, want er stond helemaal geen uitvoerbare code in.
Ik kreeg zelfs nog een heldere ingeving. De meeste websites worden als virtuele server samen met nog een aantal andere websites door een grote server geserveerd. Alle pagina's die door een server geserveerd worden hebben allemaal hetzelfde IP adres. Dus even met ping www.website.nl het IP adres van de betreffende server opgezocht. En als je dat IP adres op de adresbalk in de web browser invult verschijnt de hoofdpagina van de server. In ons geval stond daar niets meer dan de standaard pagina "It works!" op. Ook een nogal tamelijk lege pagina dus. Wonder boven wonder, je raadt het misschien al, ook hier weer een pop-up.

Er was dus niets mis met de website zelf. Echter de totale server was geïnfecteerd. Dit kun je zelf niet meer oplossen, dat is werk voor de hosting provider. Een paar dagen later was de vervelende pop-up gelukkig verdwenen.

Moraal Van Dit Verhaal


De webmaster kan er niet altijd iets aan doen dat er vervelende, ongerelateerde, pop-up schermen getoond worden. Het kan dus zijn dat zonder zijn medeweten de webserver waarop zijn pagina draait geïnfecteerd is geraakt.
Als je vreemde pop-ups op mijn pagina's ziet hoor ik dat graag, want die zijn gegarandeerd niet van mij!

Pop-Over


Nog even iets over de hier besproken pop-up. Het was geen echte pop-up, die zou namelijk door de pop-up blocker van de internet browser geblokkeerd worden. In werkelijkheid was het een pop-over. Het effect lijkt veel op een pop-up, maar technisch zijn het twee verschillende dingen.

Een pop-up is een nieuw venster wat geopend wordt, over het huidige venster heen. Aan aantal jaren terug was dat een heel populaire manier om op een agressieve manier reclame boodschappen aan de internetter voor te schotelen. Sindsdien zit er in de meeste internet browsers een zogenaamde pop-up blocker die het automatisch openen van nieuwe vensters tegenhoudt.

Een pop-over venster is het antwoord van de reclame industrie op deze pop-up blockers. Er wordt geen nieuw venster geopend, de reclame boodschap komt gewoon als een nieuwe layer, een nieuwe laag, dus over de huidige pagina heen te liggen. Het is dus geen nieuw venster.
Maar meestal lijkt het sprekend op een venster omdat de reclame makers de nieuwe laag er net zo uit laten zien als een venster, meestal in de layout van de bekende Windows XP kleurtjes, met een knoppenbalk en alles erop en eraan.
Hieronder zie je een sprekend voorbeeld van een pop-over. Merk op dat dat het pop-over venster een Windows XP stijl heeft, terwijl de het internet browser venster een klassieke Windows stijl heeft.

pop-over venster

Let op! Want de knoppen op een pop-over venster zijn vaak geen echte knoppen. Wat je ook indrukt, je drukt waarschijnlijk altijd op de knop "Ja, ik wil dat mijn computer verziekt wordt". Zelfs als je op het rode kruisje van het pop-over venster klikt. Als je goed oplet kun je ook zelf zien of een knop een echte knop is. Als je muisaanwijzer constant een handje is, waar je ook staat op een pop-over venster, dan heb je altijd prijs als je klikt. Normaal moet je muisaanwijzer een pijltje zijn als hij niet boven een knop of een link staat.
Als je het niet vertrouwt, gewoon je hele internet browser afsluiten, dat is de veiligste manier in geval van twijfel.