Overal Ter Wereld Gratis Internet

FON, In Den Beginne


In 2005 kwam de schatrijke Spaanse zakenman Martin Varsavsky terug van een reis naar Japan. Thuis aangekomen trof hij een rekening aan voor gebruik van mobiel internet, een slordige €5000. Toen besloot hij om daar iets tegen te gaan ondernemen.

Hij richtte FON op, een sociaal Wifi netwerk. In het begin kon je gratis lid worden van het netwerk. Je kon je oude Linksys WRT54G ombouwen tot FON spot. Daarmee stelde je een klein deel van je internet bandbreedte ter beschikken van mede Fonero's, zoals Fon leden genoemd werden. In ruil daarvoor mocht je gratis gebruik maken van de FON spots van ieder ander Fon lid, waar ook ter wereld.

Langzaam maar zeker kwamen er steeds meer Fonero's bij. Maar het ging allemaal niet vlug genoeg. De technische drempel om mee te kunnen doen lag te hoog. Je moest namelijk nieuwe software plaatsen in je WRT54G, iets wat niet voor iedereen even gemakkelijk is. Er kwamen toen een aantal verschillende Fonera's op de markt, dat zijn Wifi access points waar je bijna niets aan hoefde in te stellen om ook mee te kunnen doen.
De eerste Fonera's werden zelfs gratis weggegeven, op voorwaarde dat je beloofde om de Fonera ook daadwerkelijk te gaan gebruiken. Later konden Fon leden nieuwe leden aangeven die dan ook weer gratis een Fonera kregen. Zo ben ik aan mijn eerste Fonera gekomen.

Ik vond het een sympathiek systeem en heb trouw al die jaren op meerdere plaatsen Fonera's in de lucht gehouden. Ik heb deze website opgetuigd om in het Nederlands reclame te maken voor Fon en om nieuwelingen te helpen als ze problemen hadden. Ik heb ook menig Fonera weg mogen geven aan nieuwe leden.

Op een gegeven moment groeide Fon zo hard dat het niet meer nodig was om de Fonera's gratis weg te geven. Je kon ze voortaan alleen nog maar kopen. Duur was dat niet, het kostte je slechts een paar tientjes om mee te kunnen doen.

In het begin had ik ook rechtstreeks contact met de mensen achter Fon. Hulp was dus altijd dichtbij.

Maar toen werd Fon nog groter. Ze begonnen deals te sluiten met grote telecom operators in verschillende landen. En hoe groter ze werden, hoe minder toegankelijk het hele bedrijf werd. Ze werden te groot. Ik kon steeds minder betekenen voor de gasten van deze website.

Dat ze groter werden was natuurlijk ook weer een goed teken, want dat betekende dat je in het buitenland op steeds meer plaatsen gebruik kon maken van gratis internet.

Goed Nieuws!


Eind januari 2013 kwam het goede nieuws naar buiten dat FON een deal had gesloten met KPN. Volgens KPN zouden we eind 2013 overal in Nederland op FON spots van KPN klanten kunnen inloggen. Die deadline werd niet gehaald, maar inmiddels is Nederland al behoorlijk oranje gekleurd als je op de Fon landkaart kijkt.
Behalve in de wijken waar geen VDSL of glasvezel is uitgerold, zoals bij mij in de wijk. Daar zijn inmiddels vrijwel alle voormalige ADSL klanten gevlucht naar de kabelaanbieder die een veel snellere verbinding levert voor het zelfde geld. Dus ook de KPN klanten en daarmee de potentiële FON spots zijn uit mijn wijk verdwenen.

Minder Goed Nieuws!


Tot zo ver het goede nieuws. Het minder goede nieuws is echter dat KPN het exclusieve recht heeft verworven om FON spots in Nederland te mogen verkopen. Dat wil voorlopig zeggen dat FON geen losse Fonera's meer mag leveren in Nederland. Wat dat in de toekomst betekent is nog koffiedik kijken.
Dus momenteel kun je als Nederlander geen nieuwe Fonera's meer aanschaffen. Het enige wat voor ons in de Fon shop verkrijbaar is de Grammofon, een muziek speler waarmee je niet eens je Wifi kunt delen. Je verkrijgt daarmee dus niet het recht om onderweg gratis gebruik te maken van wereldwijd 14 miljoen beschikbare FON spots. Tenzij je er een in het buitenland laat afleveren natuurlijk.
Wanneer je via de Fon pagina aangeeft dat je mee wilt gaan doen wordt je doorverwezen naar de KPN pagina. Dus als Nederlander kun je alleen maar mee doen als je KPN klant bent. En daar bedank ik eerlijk gezegd liever voor. Heel jammer.

Verworven Rechten


Fonero's die reeds voor de KPN deal lid waren blijven het recht houden om wereldwijd gebruik te maken van de beschikbare FON spots. Ze blijven echter achter met verouderde apparatuur. De nieuwste Fonera kent namelijk de N norm, maar de mijne gaat niet verder dan de G norm.
Maar ook als je Fonera overlijdt is het feest afgelopen, want je kunt geen nieuwe aanschaffen. Gelukkig gaan die dingen vrijwel nooit kapot. Het enige wat wel eens kapot wil gaan is de voeding, maar die kun je overal los verkrijgen voor een appel en een ei.

Ik Kap Er Mee


Ik heb mijn website over Fon in 2014 een keer helemaal aangepast. Oude informatie eraf of aangepast naar de nieuwe situatie.
Maar helaas is lid worden van Fon tegenwoordig zo moeilijk geworden dat het niet meer interessant is om me daar nog mee bezig te houden. Het feest is over vrees ik. Ik blijf nog wel een FON spot in de lucht houden om zelf het recht te behouden om op de inmiddels miljoenen locaties gratis te kunnen internetten. Maar mijn pogingen om Fon nog actief te promoten ga ik staken. Daarom zijn alle voormalige Fon pagina's van deze web site nu verdwenen.

Alternatieven


Gelukkig zijn er tegenwoordig ook hele goede alternatieven voor Fon in het buitenland. Zo heb ik afgelopen vakantie dankbaar gebruik gemaakt van 1A-Hotspots op Gran Canaria. Voor een paar tientjes mocht ik met maximaal 4 apparaten 2 weken lang gebruik maken van de 1A-Hotsposts.
De kwaliteit was uitstekend, zowel in ons appartementje als aan het zwembad. En tot mijn verbazing had ik ook op het strand van Maspalomas een perfecte verbinding. Dat gaat je met Fon nooit lukken vrees ik.